Drottning Margrethes stora problem med prins Joachim

Znyheter

Ovissa tider.
Prins Joachim kanske inte återvänder till Danmark.
Mitt i corona-krisen måste drottning Margrethe hantera sin egen familj.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT, Stella Pictures | Publicerad: 2020-03-29

Prins Joachim, 50, förverkligade sin dröm om att få studera på en hög militär nivå. Prinsen är överste i reserven och han trivs ypperligt i sin roll som officer.

[/caption]

Därför var det en fullträff när prinsen och hans familj fick flytta till Paris där Joachim studerar vid den prestigefyllda École Militaire. Prins Joachim går en avancerad internationell utbildning för officerare med överstes grad och högre.

LÄS MER: Britternas stora oro för drottning Elizabeths hälsa

Prins Joachim och hans Marie bor i Paris. Här får de besök av kronprins Frederik och hans Mary.

Skolan är mycket krävande med studier sex dagar i veckan men den danska prinsen trivs ypperligt i den franska huvudstaden.

Och rent socialt har det varit en fullträff, prinsens vackra hustru, prinsessan Marie, 44, är ju fransyska och bördig från Paris och nu fick hon återvända till sin älskade hemstad.

Parets barn prins Henrik, 10, och prinsessan Athena, 8, tycker det är spännande att få vara i Frankrike och hela familjen bor i en vacker våning inte långt från Triumfbågen.

LÄS MER: Prins Harry och Meghan till Hollywood – nu går flyttlasset

Drottning Margrethe måste hantera den nya situationen varsamt så det inte blir en Megxit-härva i Danmark.
Prins Felix, 17, och modellprinsen Nikolai, 20, är kvar i Köpenhamn och även det har fungerat utmärkt – där har ju pojkarna mamma grevinnan Alexandra, 55, som är mycket engagerad i sina söners väl och ve.

Alla bitar har fallit så bra på plats att prins Joachim och prinsessan Marie har börjat diskutera om man inte ska stanna i Paris även efter att militärutbildningen är slut framemot hösten.

Nyligen kunde inte prinsessan Marie ge ett rakt besked på frågan om familjen skulle återvända hem till Danmark när prinsens åtagande i Frankrike är klart.

LÄS MER: Prinsessan Christinas bakslag i coronakrisen

Prinsparet tvingades nyligen lämna Paris då sonen Henrik plötsligt blivit allvarligt sjuk.

För drottning Margrethe gäller det nu att hantera den delikata situationen på ett korrekt sätt. Mitt i corona-krisen och den inställa födelsedagen måste den populära regenten balansera Joachims krav och behov i paritet med de danska undersåtarnas önskemål.

En känslig fråga är apanaget. Prins Joachim får drygt fem miljoner kronor per år i apanage och flera danska politiker har varit kritiska mot att kungligheten uppbär apanage även under sin studievistelse i Frankrike.

LÄS MER: Vi avslöjar: Så trotsar Victoria hovet – tar modiga beslut i krisen

Prins Joachim får drygt fem miljoner danska kronor i apanage varje år.

Blir familjen kvar i Paris trots att studierna är över lär det komma krav på att prins Joachim ska ordna sin egen försörjning.

– Han kan bara kräva fullt apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter, säger danske kungaexperten Sören Jakobsen till danska Se & Hör, rapporterar Svensk Damtidning.

Se & Hörs reporter Jacob Heinsel Jensen tror att prinsen inte återvänder hem.

LÄS MER: Kungafamiljens älskade släkting efterlämnar mångmiljonarv

Experterna tror att prins Joachim, Marie och de två yngsta barnen kommer fortsätta bo i Frankrike.

– Jag tror att nåt stort kommer att hända när Joachim är klar med militärskolan. Vi vet inte om de kommer att flytta tillbaka till Danmark. Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill. Men vi får svaret om fyra, fem månader, har Jacob Heinsel Jensen sagt tidigare.

Nyligen tvingades familjen åka hem till Köpenhamn efter att prins Henrik fått andningsproblem som är förknippade med astmatisk bronkit.

LÄS MER: Så fick drottningen sin ljuva hämnd på Meghan

Nu återstår det att se vad prins Joachim beslutar sig för.

Den unge prinsens problem ska dock inte behövs påverka familjens planer till hösten men givet de oroliga corona-tider vi alla nu genomlider är det förståeligt att prins Joachim och prinsessan Marie ville komma hem till Danmark med familjen.

– Prins Henrik har nu lämnat sjukhuset och återhämtar sig med familjen hemma i våningen på Amalienborgs skott i Köpenhamn, säger Lene Balleby från det danska hovet.

LÄS MER: Prinsessan Birgittas sorg mitt i coronakrisen
LÄS MER: Drottning Silvias fasa – skärmar sig från omvärlden
LÄS MER: Prinsessan Madeleine hålls isolerad i Florida

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter