Han kan inte få nog.
Prins Carl Philip är galen i chokladbollar.
Kungligheten rör ofta ihop de smarriga bakverken.
[/caption]
Prins Carl Philip, 40, är ju den kunglighet som står närmast livsmedelsindustrin och restaurangvärlden. Kungligheten är alltid med när svenska kocklandslaget tävlar och prinsen är en välsedd gäst på Bocuse d’Or när världsmästerskapen i matlagning hålls i franska Lyon vartannat år.
[/caption]
Carl Philip är mycket matintresserad och brukar sitta i juryn för ”Årets kock” men han är faktiskt inte själv någon hängiven kock.
LÄS MER: Chocknotan för prins Harry och Meghans nya liv i USA
Det är ganska sällan som prinsen står vid spisen och när han väl gör det brukar det handla om enklare rätter som omelett eller bräckt skinka med ägg.
Prinsen uppges dock vara riktigt duktig på att koka potatis, han får alltid till den rätta konsistensen och sältan.
Carl Philip har dock en paradrätt eller paradbakverk kanske vi ska säga.
LÄS MER: Drottning Margrethes stora problem med prins Joachim
Prinsen är tokig i chokladbollar och i kylen hemma på Villa Solbacken på Djurgården står det ofta ett fat med smarriga chokladbollar.
Den 11 maj varje år firas chokladbollens dag och inför den dagen brukar prinsen göra ett flertal satser och bjuda inte bara kungafamiljen utan även personalen vid hovet på sina hemgjorda chokladbollar.
När Carl Philip förbereder sina läckra chokladbollar ser han även till att ha florsocker istället för pärlsocker eller kokos på chokladbollarna då det anses som lite mer ”exklusivt”. Med den manövern vlll prinsen förstås manifestera sin kärlek till bakverket.
LÄS MER: Vi avslöjar: Victoria trotsar hovet – tar modiga beslut i krisen
Chokladbollen blev populär på 40-talet. Ett recept på ”Barnens negerbollar” förekommer i Svenska Dagbladet den 14 december 1943, skriver Wikipedia.
Och samma år fanns ett likande recept på ”havregrynskugler” i danska boken ”Opfindsomhed i en krisetid”.
Numera använder ingen ordet negerboll och det tycker Carl Philip är bra, prinsen är allergisk mot allt som kan uppfattas som rasistiskt eller främlingsfientligt.
Under studietiden fanns det kamrater på Lundsberg som brukade använda ordet när de var och fikade på golfklubben inte långt från internatet – men då röt alltid prinsen ifrån.
LÄS MER: Kungafamiljens älskade släkting efterlämnar mpngmiljonarv
Eftersom prinsen äter chokladbollar minst en gång i veckan tycker han om att variera garneringen för att få lite omväxling. Han är inte heller främmande för att ha kokosflingor och som nämnts ovan emellanåt florsocker. Ibland kör han också helt naturellt och helt utan socker.
När prins Gabriel, 2, eller prins Alexander, 3, fyller år brukar Carl Philip ha karamellströssel på chokladbollarna för att det ska vara lite extra festligt.
LÄS MER: Prinsessan Christinas bakslag i coronakrisen
Så här gör du Carl Philips härliga chokladbollar:
Ingredienser
Smör 150 gram (rumstempererat)
Strösocker 1,5 dl
Kakao 3 msk
Vaniljsocker 1 tsk
Vatten 2 msk (eller kallt kaffe, det har Carl Philip oftast, det händer även att han slår i lite punsch eller någon hasselnötslikör)
Havregryn 4 dl
LÄS MER: Mette-Marit bryter tystnaden och överraskar
Tillredning
Rör ihop smör och socker
Rör i kakao, vaniljsocker, vatten (kaffe) och havregryn
Forma runda bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokosflingor. (När Carl Philip ska bjuda drottning Silvia, 76, på bakverken brukar han rulla dem i krossad mandel då mamma är svag för det – hon förnimmer lite Stollen-kaka känsla med mandelsmaken.)
Ställ in chokladbollarna i kylen eller frysen. (Carl Philip föredrar kylen.)
LÄS MER: Drottning Silvias fasa – skärmar sig från omvärlden
LÄS MER: Gott i helgen: Njut av kungens goda barndomskaka
LÄS MER: Prinsessan Birgittas sorg mitt i coronakrisen