Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter

Prinsessan Christinas croissanter är smarrigare än det mesta.
Kungens storasyster är hängiven det franska bakverket.
Nu kan du prova prinsessans hemliga recept.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-04-05

Prinsessan Christina, 76, har alltid varit en hängiven att pyssla i köket. Hon är en riktig matmor som alltid gör rätterna från grunden och speciellt såser är hon duktig på – barnen har emellanåt fått kämpa lite med vikten när de ätit för mycket av mammas goda mat.

[/caption]

Prinsessan Christinas stora matintresse grundlades under uppväxten på Haga slott där ”Prinsessornas kokbok” var en självklar lektyr i den stora slottsköket.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines skarpa varning om barnen

Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter
Prinsessan Christinas mumsiga croissanter är omtalade i hela kungafamiljen.

Det var Jenny Åkerström som skrev ”Prinsessornas kokbok”, hon höll en hushållsskola för unga flickor i Stockholm under förra halvan av 1900-talet. Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, de var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg.

Jenny Åkerström tillägnade kokboken prinsessorna och boken utkom i många upplagor under 1930-, 40- och 50-talen och prinsessan Christina bläddrade fascinerat i den som ung flicka.

Prinsessan Christina är inte bara en fena på att laga mat, hon är även riktigt duktig på att baka och favoriten är croissanter.

LÄS MER: Prinsessan Margaretha helt corona-isolerad i England

Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter
När prinsessan Christina får ”feeling” i köket bakar hon gärna croissanter som är hennes specialitet.




Croissanter förknippar vi med Frankrike men bakverket kommer ursprungligen från Österrike. Det var Marie-Antoinette som saknade brödet så mycket när hon flyttat till Frankrike att hon lät sända efter en österrikisk bagare som sedermera lärde franska bagare att baka smördegsbrödet.

Prinsessan Christina brukar kavla ut degen till en rektangulär form och sedan så viker hon in långsidorna mot mitten, den ena över den andra. Därefter låter hon degen vila 30 minuter i antingen lågt tempererad kyl eller i frys för att degen ska släppa på spänningen innan man gör nästa treslag. Totalt tre gånger upprepar hon proceduren.

LÄS MER: Prins Harry och Meghan anlitar Madonnas livvakter

Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter
Maken Tosse älskar prinsessan Christinas bakverk som han avnjuter med smör och jordgubbssylt.

Det är lite krävande att baka croissanter, det tar sin tid och oftast delar faktiskt prinsessan Christina upp baket på två dagar, hon brukar göra degen på lördagar och till frukost på söndagar får maken Tord ”Tosse” Magnuson, 78, njuta av bakverken med smör och lite jordgubbssylt.

Det händer att prinsessan Christina budar en näverkorg med färska croissanter till lillebror, kungen på Drottningholms slott.

Så här bakar du prinsessans smarriga croissanter:

Grunddeg:

500 g vetemjöl

250 g vatten

50 g strösocker

25 g jäst

10 g salt

400 g smör, kallt, till inkavling

LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar du Silvias egen kaka

Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter
Prinsessan Christinas croissanter smälter i munnen.

Gör så här:

Dag 1
Lägg alla ingredienser – utom smöret till inkavlingen – i en bunke och bearbeta degen i maskin i 3 minuter på låg hastighet och sedan i 2 minuter på lite snabbare hastighet.

Om du bakar för hand löser du upp jästen i vattnet innan du tillsätter övriga ingredienser och bearbetar degen i 5-7 minuter, tills den släpper bunkens kanter. Degen ska bli spänstig men inte elastisk.

Lägg degen i en bunke oljad med neutral matolja i kylen över natten eller i minst sex timmar och låt den jäsa till ungefär dubbel storlek.

Dag 2
Lägg smöret till inkavlingen mellan bakplåtspapper och banka försiktigt ut det med en kavel till en rektangel som mäter ca 30 x 20 cm.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.

Skär ett kors mitt i degen och vik upp flikarna så att det bildas en kvadrat.

Mjöla lite på ytan och kavla försiktigt ut degen till en rektangel som är lite mer än dubbelt så stor som smörplattan.

Lägg smörplattan på ena halvan av degen, ca 1 cm innanför degkanten.

Vik först in degkanterna över smöret, tryck till och vik sedan över den smörfria delen av degen.

Tryck eller nyp till kanterna ordentligt så att smöret inte kan tränga ut.

Kavla försiktigt ut degen till en rektangel som mäter 60 x 40 cm. Vänd på degen och kavla åt flera håll för att få till formen. Försök att få kanterna så raka som möjligt.

Mjöla bakbordet och degen lätt tills du kavlat klart. Borsta av överflödigt mjöl från degen.

Gör det första treslaget. Vik över ena kortsidan till två tredjedelar av degen, vik sedan den andra kortsidan över den första vikningen. Nu har du en degplatta i tre skikt framför dig som mäter 20 x 40 cm.

Låt degen vila på en bricka i kylen i 20 minuter. Fuska inte med att låta degen vila. Om du är för otålig finns det risk för att smöret kryper ut vid nästa inkavling. Och det är det sista man vill!

Gör det andra treslaget på samma sätt som det första. Låt degen vila på en bricka i kylen i ytterligare 20 minuter.

Kavla ut degen på samma sätt som förut tills den mäter 60 x 40 cm.

Gör det tredje treslaget på samma sätt som de två första.

Låt degen vila igen i kylen i 20 minuter.

Nu är degen redo att formas.

LÄS MER: Chock i societeten: Carl Philips nära vän skiljer sig

Gott i helgen: Njut av Christinas smarriga croissanter
Prinsessan Christina är en av de mest omtyckta medlemmarna i kungafamiljen.

Croissanterna:

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 4–5 mm tjock rektangel som mäter ca 50 × 30 cm.

Dela den på längden så att du får två degplattor.

Skär varje degplatta i ett sicksackmönster så att du får nio trekanter, med basen 10 cm och en spillbit i varje ände.

Rulla ihop trekanterna från basen till den spetsiga toppen.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper med den spetsiga toppen nedåt, pensla med uppvispat ägg och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1–1 ½ timme.

Grädda croissanterna i 225 graders ugnsvärme i 15 minuter eller tills de har fått fin färg.

Prinsessan Christina avnjuter gärna sina nybakade croissanter med en kaffe latte gjord med laktosfri mjölk.

LÄS MER: Prinsessan Christinas bakslag i coronakrisen
LÄS MER: Kungen om sitt nya vardagsliv i karantänen
LÄS MER: Drottning Margrethes stora problem med prins Joachim

[/caption]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter