Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos

Baka Silvias brasilianska biscoito.

Drottningen älskar de små kakorna som smälter i munnen.
Det var mamma Alice som gav henne receptet.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2020-03-14

Som vi vet är drottning Silvia, 76, halv-brasilianska och hon är mycket stolt över sitt andra hemland. Silvia besöker Brasilien så ofta hon kan och hon älskar matkulturen där och framförallt är hon svag för bakverken.

[/caption]

Sydamerika har många goda bakverk, desserter och kakor och när drottningen är i Brasilien brukar hon gärna unna sig en kaka eller två.

I vanliga fall tänker Silvia på figuren och håller igen men när hon är på resande fot brukar hon kosta på sig att ta en liten sötsak.

LÄS MER: Prinsessan Sofias tunga smäll mitt i krisen

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Under sina fikastunder unnar sig drottning Silvia gärna de brasilianska bakverk som är mycket söta i sin karaktär.

Det brasilianska köket har många dessertalternativ; fruktdesserter, nötter, kakor, bakverk och pajer som smakar smarrigt. I det vidsträckta landet är det även populärt med frysta desserter, puddingar och efterrätter som är gjorda på sockermajs och spannmål.

Det är även vanligt med tårtor och puddingar som är smaksatta med frukt, kryddor och krämiga fyllningar.

En mängd olika frukter kan ingå i brasilianska desserter. De vanligaste inkluderar kokos, banan och guava, passionsfrukt, och blandade bär. Ja, ni hör ju själva hur gott det låter. 

LÄS MER: Drottning Elizabeths smarta råd i corona-krisen

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Drottningen är mycket förtjusta i de små sötsakerna som riktigt smälter i munnen.




Även plattor av frukt, som tillexempel passionsfrukt som serveras med ost är en populär och lite lättare efterrätt i Brasilien.

Kakor, som kallas bolos, är extremt populära och vanliga när det vankas brasiliansk dessert.

Toppings på brasilianska kakor inkluderar kanel, varm smält choklad eller kola och chokladtryffel spridning – ibland täcker man kakan med chokladströssel och då kallas det en brigadeiro-kaka.

LÄS MER: Spanien håller andan – testade för coronaviruset

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Det är inte omöjligt att drottningen hemma i kalla Sverige tänker tillbaka på sin barndom i Brasilien och de kakor hon avnjöt i den behagliga värmen.

Den absolut favoriten för vår drottning är dock brasilianska biscoitos amanteigados. De påminner om de svenska kakorna som heter drömmar.

Prova gärna att baka Silvias brasilianska biscoitos amanteigados, ni kommer inte ångra er.

Så bakar ni drottningens brasilianska småkakor: 

Ingredienser:

3 ½ dl vetemjöl

200 g smör (rumstempererat)

1 dl socker

1 ägg

2 tsk bakpulver

½ tesked vaniljextrakt

1 nypa salt

smör och vetemjöl för att smörja och strö bakplåten

LÄS MER: Prins Harry grundlurad av ryska män på nätet

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Det var drottningens mamma Alice Sommerlath som lärde sin dotter att baka de underbara småkakorna.

Tillredning:

Bland ägg, smör och socker i en elektrisk mixer. Piska i cirka 3 minuter tills en lätt grädde bildas, för ett bättre resultat, stäng av blandaren, skrapa sidan av skålen med en spatel under halva tiden och slå igen.

Bryt ägget i en separat skål och tillsätt det i grädden, tillsätt vaniljextraktet och visp bara för att blanda.

Blanda mjölet i saltet med bakpulver i en stor skål. Tillsätt den torra blandningen i krämen i steg, slå mellan varje tillsats bara för att blanda – skrapa eventuellt sidan av skålen med spateln.

LÄS MER: Gott i helgen: Bjud på Victorias härliga hallongrottor

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Här ser vi en mer exklusiv variant av den brasilianska kakan som Silvia brukar njuta av.

Stäng av och ta av skålen med mixern. Avsluta med att blanda degen med händerna så att den blir smidig.

Överför till en liten bakplatta och tryck med händerna för att sprida och bilda ett tjockt lager – så degen hårdnar som en platta istället för en boll och blir lättare att öppna. Täck med film och ställ i kylen. Låt det stå i en timme för att få fast struktur.

Värm ugnen till 180 ºC (medeltemperatur). Smöra två stora bakplåtar. Strö över mjöl och skaka ordentligt.

Strö bänkskivan med mjöl. Skär degen i fyra delar, överför 1 bit till arbetsytan och lämna resten i kylen – den smöriga degen blir lätt mjuk. Strö lite mjöl över degen och rulla ut den tills den är ca 0,3 cm.

Skär kakorna och lägg dem på bakplåten – lämna cirka 1 cm mellan varje kaka.

För att göra de knappformade kakorna behöver du två runda fräsar (en 5 cm och den andra 4 cm i diameter).

Låt de gräddas i cirka 10 minuter, tills kanterna börjar bli lite bruna.

Vänta till kakorna svalnar helt innan du packar eller förvarar dem i en burk med lufttät förslutning. Kakorna förblir krispiga i upp till 15 dagar.

 LÄS MER: Drottning Margrethe drar i nödbromsen efter skräcklarmet

Gott i helgen: Silvias brasilianska biscoitos
Drottning Silvia har alltid gillat att baka. Här är det lussekatter som görs med kungabarnen 1984.

OBS! Du kan variera smaken genom att lägga till citronskal, kanel eller andra kryddor i degen. Till jul brukar Silvia göra kakorna med lite kanel för att komma i rätt stämning vid granen.

LÄS MER: Efter krisen: Prinsessan Madeleines nytändning med Chris 
LÄS MER: Första kungligheten corona-smittad – berättar själv
LÄS MER: Bild-Extra: Victorias nedtonade namnsdag – en fin stund

[/caption]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter