Japans kejsare Akihito har abdikerat

Utländskt

Det är unikt.
För första gången på 200 år har Japans kejsare abdikerat.
Nu har sonen Naruhito tagit över.

[/caption]

Den 85 år gamla Akihito fick dispens från Japans parlament att avsäga sig tronen med tanke på sin svikande hälsa. Vanligtvis innehar man rollen fram till sin död.

[/caption]

– Jag önskar att Japan och resten av världen kan leva i harmoni och fred. Jag är också mycket tacksam för att mitt folk accepterat min symboliska roll och stöttat mig i mitt uppdrag, sa den avgående kejsaren.

Kronprinsessan Victoria hälsar på kejsaren Akihito och hustrun Michiko under ett besök i Japan 2017.

I veckan blev sonen Naruhito kejsare av Krysantemun-tronen och den 126:e kejsaren i världens äldsta monarki under en pampig ceremoni. Han fick ta emot ett svärd, en juvel och en spegel som är symboler för hans kejserliga makt.

Kungaparet tar emot det japanska kejsarparet under deras statsbesök till Sverige 2000.
Men hustrun och kejsarinnan Masako fick inte vara på plats liksom dottern Aiko, 17. Det är nämligen förbjudet för kvinnor att delta på ceremonin.

LÄS MER: Så berättar Victoria svåra nyheten för Estelle

Efteråt samlades dock familjen och Japans nya kejsare höll ett tal för den exalterade nationen.
– Jag ber för folkets lycka och hoppas på en fortsatt utveckling för vår nation och för en värld i fred.

Vem är då den nye kejsaren? Han är tonårspappa vars intressen är att spela altfiol och klättra i berg. Och han tar sig mer än gärna en redig löprunda i den enorma palatsparken. Dessutom fascineras han av vägar.

Ny kejsare i Japan är Akihitos son Naruhito. Här med hustrun Masako.

– Jag har varit fascinerad av vägar ända sedan jag var barn. Följer man en väg kan man hamna i en helt okänd värld. Och eftersom jag har levt ett liv med få möjligheter att röra mig fritt, så är vägar en värdefull bro till det okända, har han sagt.

LÄS MER: Härliga fotbollsgåvorna till prins Daniel
LÄS MER: Drottning Silvias djupa oro för brorsonen
LÄS MER: Victorias stentuffa utmaning som elitsoldat

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Utländskt