Kungen pressad att abdikera efter drottning Margrethe

Kungafamiljen

Snart kan kronprinsessan Victoria ta över.
Kungen uppges vara pressad över drottning Margrethes beslut att abdikera.
– Det som nu sker i Danmark har onekligen ändrat spelplanen för alla monarkier i världen, menar hovexperten Johan T Lindwall.

[/caption]

Det var på nyårsafton som drottning Margrethe, 83, i sitt årliga tal överraskade danskarna med beskedet att hon ska abdikera.

[/caption]

Monarken förklarade bland annat att hennes hälsa inte är den bästa.

LÄS MER: Victoria och Daniels glädje: Härligt babybesked på Haga

Drottning Margrethes beslut att abdikera har satt press på kungen. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Under förra året var hon inlagd på sjukhus.

– I februari i år genomgick jag en omfattande ryggoperation. Den gick bra, tack vare det skickliga vårdpersonalen som tog hand om mig. Operationen gav naturligtvis också anledning att tänka på framtiden – om inte tiden var inne att överlåta ansvaret till nästa generation, sa hon.

Den 14 januari utses kronprins Frederik, 55, till kung i grannlandet där många är av uppfattningen att ”dronningen” har fattat helt rätt beslut.

LÄS MER: Danska kungafamiljen i hätskt storbråk inför trontillträdet

Kungen har i flera intervjuer sagt att han inte har några planer på att lämna över tronen till Victoria. Bild: Adam Ihse/TT
I Sverige är situationen annorlunda och när kung Carl Gustaf, 77, var på konferensen Folk & Försvar nyligen blev han inte road av pressens frågor kring Margrethes abdikering.

– Det är upp till henne, var hans korta svar.

Här hemma har det på senare tid höjts röster för att monarken ska träda tillbaka och låta kronprinsessan Victoria, 46, få bli drottning.

LÄS MER: Ryktet stämde: Så dolde prinsessan Sofia graviditeten

När kungen var på konferensen Folk & Försvar ville han inte tala om drottning Margrethes abdikering. Bild: Pontus Lundahl/TT

Flera hovexperter menar att kungen känner sig pressad av Margrethes beslut.

– Detta sätter utan tvekan en press på vår kung och öppnar upp en helt ny väg mot tronen för kronprinsessan Victoria, skriver Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, 52, i en krönika och fortsätter:

– Säg att kung Harald av Norge nu snart skulle följa Margrethes exempel och lämna över till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit? Vad skulle då hända? Jo, det som skulle ske var att vår nuvarande kung skulle vara den ende kvar på tronen av den gamla generationen.

LÄS MER: Ny skandal i kungahuset: Kvinna anklagar prinsen för övergrepp

Hovexperten Johan T Lindwall tror det kan bli ohållbart i längden om kungen sitter kvar på tronen för länge. Bild: SVT

Kungen har i flera intervjuer sagt att han tänker regera tills han stupar.

Johan T Lindwall menar att scenariot skulle bli väldigt märkligt om kungen klamrar sig fast vid tronen in i det längsta.

– Skulle det gå? Visst, kungen skulle kunna i absurdum hävda att han ska sitta kvar, men det skulle inte se snyggt ut – att han klamrade sig fast vid tronen. Om ni frågar mig skulle det bli ohållbart i längden.

LÄS MER: Otrohetsryktet river upp Victorias gamla sår med prins Daniel
LÄS MER: Drottning Silvias önskan om att gå i pension – orkar inte mer
LÄS MER: Kungens beteende mot prins Daniel avslöjat: ”Skamligt”

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen