"Låt Sofia fortsätta tycka och tänka på egen hand!"

Kungafamiljen

Låt Sofia ha en åsikt.
Nu drar historikern Herman Lindqvist en lans för prinsessan.
Han menar att det är orimligt med det rådande åsiktsförbudet för de kungliga.

[/caption]

Herman Lindqvist, 76, är en ärrad journalistveteran som har haft hela världens som arbetsfält. Han är också en av våra mest populära historiker med specialinriktning på kungligheters historia och han har skrivit ett otal bästsäljande böcker.

[/caption]

Nu har den populäre författaren tröttnat på att allt hyschande så fort de kungliga öppnar munnen och uttrycker en åsikt. Han är kritisk mot regeringsformen från 1974, den så kallade Torekovöverenskommelsen, som han tycker sätter en åsiktskorset på de kungliga som inte få andas ett knyst om vad de tycker – då blir det ”ett hot mot demokratin”.

LÄS MER: Drottning Margrethe i rasande attack mot svenska folket

Herman Lindqvist exemplifierar med prinsessan Sofia, 34. Den vackra dalkullan med det charmiga leendet var en engagerad och samhällstillvänd ung kvinna innan hon mötte sin drömprins en fager sommarnatt i Båstad 2009.
– Prinsessan Sofia var en aktiv person långt innan hon blev prinsessa. Hennes engagemang i olika samhällsfrågor visar sig sitta kvar under den kungliga glansen. Detta, trots att våra kungligheter ska gå omkring inklämda i en åsiktskorsett formad av regeringsformen av år 1974, en korsett ytterligare åtdragen av en strikt hovetikett, skriver Herman Lindqvist i en krönika i Svensk Damtidning.

Herman Lindqvist ryter till och drar en lans för att de kungliga ska få hysa åsikter.

LÄS MER: Kungliga bebisen Archie splittrar familjen för Meghan Markle

Herman Lindqvist tycker att rädslan för att de kungliga tycker till har gått alldeles för långt.
– En kunglig åsikt, säg om ett byggprojekt, stämplas som ”hot mot demokratin.” I tidigare generationer fick kungligheter bara ha åsikter om religionen. Drottning Sofia gynnade frikyrkopastorer. Det var inte populärt inom svenska kyrkan. Oscar II dundrade bakom stängda dörrar. I vår tid får kungligheter ha åsikter om kvinnors och barns rättigheter

Drottning Silvia, 75, och kronprinsessan Victoria, 41, var på ett av de första stora MeToo-mötena i Stockholm förra året där chockerande vittnesmål framfördes. Ingen statsvetare protesterade, konstaterar Herman Lindqvist.

LÄS MER: Eva O’Neills dolda hemligheter avslöjade i unik kartläggning

Han rundar av sin krönika med ett konstaterande och en hommage till Sofia:
– Självklart ska prinsessan Sofia fortsätta tycka och tänka på egen hand. Någon måste vara pionjär. Nu är det hon som är för Sverige i tiden, skriver historikern.

LÄS MER: Prins Daniels vilda go-go dans en tidig morgon i Hanoi
LÄS MER: Ebba Busch Thor hyllar kungens sexbeslut efter övergreppet mot Victorias stjärt
LÄS MER: Kronprins Haakons överraskande beslut om barnens framtid

[/caption]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen