Victorias heta klimatdiskussion i Grekland

Kungafamiljen

Victorias brinnande kamp för klimatet.
Kronprinsessan åkte till Grekland för att delta i ett seminarium om miljön.
Kungligheten är mycket engagerad i frågorna.

[/caption]

Kronprinsessan Victoria, 41, är sedan tidigare ambassadör för FN:s hållbarhetsmål och hennes miljöengagemang är djupt känt. Strax efter att hon firat pappa kungen på hans 73-årsdag for kronprinsessan till Grekland och Aten för att delta i ett seminarium om klimatet.

[/caption]

I Aten hann hon även med att besöka Agoramuseet som brukar kallas ”demokratins vagga” – det var här i antikens Grekland som demokrati, folkstyre, uppstod.

Kronprinsessan Victoria besökte Grekland i miljöns tjänst.

Huvudsyftet med resan var dock seminariet med det lite långa namnet; Challenges and opportunities related to a new climate economy: driving innovation for sustainable development.

Victoria var placerad invid Grekland president Prokopis Pavlopoulos, 68, och hon tas uppenbarligen på allvar i den här typen av frågor. Hennes engagemang i miljöfrågor har dock kritiserats av både Dagens Nyheters ledarsida och ifrågasatts av statsvetare.

LÄS MER:  Victoria vilda vandring i vackra Västmanland

Det finns en politisering kring klimat- och miljöfrågor som gör det lite känsligt för en blivande statschef att alltför tydligt ta ställning, menar kritikerna.

Kronprinsessan Victoria var sportigt klädd i sneakers under besöket.
Det var 2015 som Victoria frågan om hon kunde tänka sig att bli en av sjutton ambassadörer för FN:s globala hållbarhetsmål. Till en början tvekade hon:
– Jag tänkte: Varför ska jag bli det? Visst har jag ett engagemang och känner att frågorna är viktiga. Men ändå? Vad har jag gjort, vad kan jag möjligen göra? Det borde finnas någon som är bättre lämpad, har kronprinsessan berättat i en stor intervju i DN.

LÄS MER: Drottning Silvia hölls fången på ett mentalsjukhus

Till slut vägde dock fördelarna upp, och den populära kungligheten såg det närmast som sin plikt.

Victoria var fascinerad när hon besökte Agora-museet.

– Men sedan tyckte jag ändå att om jag får frågan så är det min skyldighet att ställa upp. Och efter det såg jag kanske möjligheterna och att ambassadörskapet skulle kunna ge mig en ny plattform att fokusera på vissa frågor.

LÄS MER: Så har prinsessan Sofia förändrat prins Carl Philip i grunden
LÄS MER: Exklusiva bilder: Madeleine på lyxshopping med svenska miljonärsparet
LÄS MER: Mette-Marits hälsoläge allvarligt försämrat

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen