Allting filmades: Ryktet kring kung Frederik skakar Danmark

Utländskt

Minst sagt märkligt.
Danmark skakas av nya rykten kring kung Frederik.
Hovet försäkrar dock att det finns en förklaring.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT | Publicerad: 2024-05-21

Kung Frederik, 55, tillträdde den 14 januari i år efter att drottning Margrethe, 84, i sitt nyårstal släppt bomben att hon skulle abdikera vilket var en minst sagt stor överraskning för undersåtarna i det lilla stolta landet.

[/caption]

Danskarna blev alldeles tagna på sängen. Ingen hade kunnat ana vad som skulle ske och att den älskade ”Dronningen” skulle kasta in handduken i förväg var det ingen som hade trott.

LÄS MER: Madeleine och Chris bryter upp – slottskälla avslöjar separationen

Kung Frederik fick plötsligt ta över tronen från Margrethe. Men var det ett dubbelspel som skedde? Bild: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Det var ont om tid också – kung Frederik fick bara två veckor på sig innan det var dags för den historiska kröningen.

Kung Fredrik X har startat sin regenttid på ett charmant sätt. Det första statsbesöket gick till Sverige där hans ”onkel” kung Carl Gustaf, 78, tog emot sin älskade släkting.

Det danska kungaparet förärades extra mycket pompa och ståt, de blev bland annat välkomnade med en åktur i den vackra slupen Vasaorden och det sköts salut från Skeppsholmen.

LÄS MER: Kronprinsessan Mette-Marit allvarligt insjuknad – allt ställs in

Kung Frederik besökte kung Harald och de bägge trivdes ihop. Bild: Rodrigo Freitas AP/TT
Efter dagarna i Sverige dröjde det inte länge förrän det nytillträdda kungaparet besökte Norge och det norska kungaparet som tog emot, men det besöket var av en mer nedtonad karaktär jämfört med besöket i Stockholm.

Nu har dock ett tv-program satt igång en otäck lavin av rykten i Danmark.

Vårt södra grannland plågas av konspirationsteorier kring drottningens abdikation till förmån för sin förstfödde son.

– När andra säsongen av den danska serien ”Orkestre” sände ett avsnitt benämndes Frederik som ”Kung Frederik”, skriver Svensk Damtidning och fortsätter:

– Serien spelades in långt innan tronskiftet, vilket fått många att undra om produktionen fått vetskap om Margrethes beslut långt före alla andra – eller om det rörde sig om en så kallad redigering i klippningen.

LÄS MER: Hovkvinna tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria

Kungen var lite spänd och nervös när han träffade kung Frederik som var gladare och mer avslappnad, Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Nu försvar sig seriens exekutiva producent Morten Egholm, 51.

Han hävdar att det finns en naturlig förklaring till att repliken ”Kung Frederik” yttras i serien, trots att den spelats in lång innan tronskiftet, vilket Billebladet rapporterar om.

– Inspelningarna till ”Orkestre” ägde rum innan drottningen tillkännagav sin abdikation – så vi bestämde oss för att ändra repliken i efterproduktionen, eftersom vi tycker att den borde ha rätt titel, säger producenten fortsätter:

– Det innebar att Neel Rønholt (skådespelaren reds anm.), i efterbearbetningen av soundtracket, fick byta ut sin replik till ”Kung Frederik”, i stället för ”Kronprinsen”.

Det är dock flera danskar som ifrågasätter dessa uppgifter och misstänker att flera personer i själva verket kan ha varit inblandade i beslutet att drottning Margrethe skulle avgå i förtid.

LÄS MER: Kungen sa till prins Daniel på skarpen under kungliga festen
LÄS MER: Victorias plötsliga förändring i utseendet väcker känsliga frågor
LÄS MER: Så långa är medlemmarna i kungafamiljen – överraskar med 190 centimeter

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt