Charlène av Monacos stora sorg över dotterns framtid

Utländskt

Hon har inget val.
Charlène av Monaco tvingas foga sig efter reglerna.
Den vackra kungligheten kan inte hjälpa sin egen dotter.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-03-03

Charlène av Monaco, 45, har det inte lätt alla gånger. Den långbenta zimbabwskan tvingades ju kvar i Afrika i över ett halvår sedan hon drabbats av en komplicerad öroninfektion som förhindrade alla möjligheter till att flyga hem.

[/caption]

Till slut kunde Charlène återförenas med sin make, furst Albert, 64, av Monaco. Det dröjde emellertid inte länge förrän paret återigen omgärdades av skilsmässorykten.

LÄS MER: Kungens bäste vän drabbad av svår skelettsjukdom

Charlène gifte sig med prins Albert av Monaco 2011. Bild: Valery Hache/AP/TT

Charlène har aldrig tett sig lycklig i Monaco. Man ser henne sällan le och det tisslas och tasslas om hennes hälsa i det lilla furstendömet.

Den senaste tiden rapporteras dock Charlène av Monaco varit gladare – hon har återigen börjat le och monegaskerna håller nu tummarna för att den positiva trenden ska hålla i sig.

Furstefamiljen är mycket omskriven, inte minst i fransk press och ett allt större fokus har nu hamnat på barnen. Tvillingarna Gabriella, 8, och Jaques, 8, kom till världen den 10:e december 2014.

LÄS MER: Drottning Margrethes nya hälsobesked chockar danskarna

Charlène och Albert omgärdas av en mängd rykten. Bland annat har det rapporterats att paret ständigt grälar och inte alls är lyckliga med varandra. Bild: Daniel Cole/AP/TT
Gabriella föddes två minuter före sin bror Jaques men det är ändå han som kommer ärva tronen, rapporterar Svensk Damtidning.

Charlène av Monaco är hjälplös, hon kan inte göra något för att förändra successionsordningen. Furstendömet har en så kallad agnatisk tronföljd, det vill säga att endast manliga ättlingar kan ärva titeln som monark.

Unga Gabriella har fått titeln grevinna av Carladès från sin far och hur gärna Charlène än hade velat ändra på det så går det inte.

LÄS MER: Prins Harry och Meghan vräks från vräkiga lyxhuset

Det kungliga paret fick tvillingarna Gabriella och Jaques 2014. Bild: Sebastien Nogier/AP/TT

Som bekant kan det här med tronföljd och successionsordning vara ytterst smärtsamt. Något vi i Sverige inte minst blev påminda om nyligen.

Kung Carl Gustaf, 76, väckte uppmärksamhet i SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar”. Vår monark luftade sitt missnöje med att prins Carl Philip, 43, föddes som kronprins men att grundlagen sedan kom att ändras varför han degraderades till prins.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, sa kungen och det gick inte att ta miste på att han var uppbragt.

LÄS MER: Drottning Silvias okända kändisväninna träder fram

Det har länge förekommit rykten om att prins Albert och hustrun Charlène ska separera. Nu verkar de dock se lite mer glada ut tillsammans. Bild: TT

Sedan visade det sig att det inte alls är ovanligt med retroaktiva effekter av lagändringar. Det var många som reagerade starkt på kungens uttalanden.

Inte minst tolkade många det som att han var missnöjd med både kvinnlig tronföljd och med sin dotter, kronprinsessan Victoria, 45.

Det gick så långt att kungen tvingades gå ut med ett offentligt meddelande på hovets hemsida.

LÄS MER: Kungen och Silvias hemliga förmögenhet avslöjad
LÄS MER: Sofias magnifika comeback efter mystiska frånvaron
LÄS MER: Prins Oscars härliga födelsedag med familjen

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt