Drottning Silvias fasa efter otäcka anklagelser i stiftelsen

Kungafamiljen

Trista nyheter.
Drottning Silvias stiftelse Mentor Sverige har återigen drabbats av problem.
Organisationen ifrågasätts nu av allt fler.

[/caption]

Stiftelsen Mentor Sverige har ända sedan starten för 25 år sedan varit något av ett hjärtebarn för drottning Silvia, 79.

[/caption]

På senare år har det emellertid tett sig som att hennes engagemang har varit mer påtagligt och direkt i Childhood Foundation.

LÄS MER: Kungafamiljens påskfirande avslöjat – kungen berättar allt

Drottning Silvias organisation Mentor är på nytt i blåsväder: Pontus Lundahl/TT

Och kanske är det konsekvenserna av ett minskat direkt engagemang från drottningen vi ser nu.

Mentor Sverige har återigen hamnat i ett trist fokus.

För fem år sedan tvingades drottningen agera och sparka den dåvarande generalsekreteraren som brast i sitt ledarskap.

Nu är det dessvärre nya problem i Mentor Sverige och den här gången ser det illa ut på många sätt.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria chockad av morddrama

Drottning Silvia på resa med Mentor Foundation. Här besöker hon residenset för Sveriges ambassadör i Jordanien och poserar med ambassadens personals barn. Bild: Sveriges ambassad i Amman
Organisationens mål är att framhäva vikten av goda förebilder för ungdomar när de är i tonåren, en ofta svår tid när barnen plägar fatta felaktiga beslut emellanåt.

Mentor ska arbeta för att förebygga våld-och droganvändning bland ungdomar. Tanken är att mentorer ska hjälpa barnen på vägen och hålla de undan dåligheter under en känslig period i deras liv.

Mentor Sverige är en del av Mentor Foundation som grundades 1994 av drottningen i samarbete med Världshälsoorganisationen, WHO. Mentor finns i USA, Colombia, Storbritannien, Tyskland, Baltikum och Mellanöstern.

Organisationen genomför även flera olika projekt genom fältorganisationer i sjuttiotal länder, står att läsa på stiftelsens hemsida, rapporterar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Drottning Silvia på benen efter trista sjukdomsbeskedet

Drottning Silvia tar emot en donation på två miljoner kronor till Mentor av Hennes & Mauritz VD Stefan Persson i april 1997. Bild: Jan Collsiöö/TT

Nu har dock Mentor dragits in i en rejäl skandal, en skandal som hotar hela syftet med stiftelsen och framför allt fläckar den sjaskiga historien ned drottningens fina namn.

I en stor artikel i ett nyhetsbrev från sajten Dagens Opinion anklagas ledningen av Mentor för ålderism. Flera medarbetare ska ha lämnat organisationen.

Dessutom finns otäcka påståenden om att Mentor Sverige på senare tid befolkas av personer som hyser antisemitiska åsikter och ägnar sig åt att bedriva aktivism för Palestina.

Det talas även om att drottning Silvia förs bakom ljuset och endast får ta dela av ”friserade” uppgifter under styrelsemöten där hon deltar som hedersledamot.

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya lyxiga outfit – chockpriset överraskar

Nu ställer sig många frågan om drottning Silvia kommer agera efter de allvarliga anklagelserna i Mentor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi får innerligt hoppas att de skickliga näringslivsföreträdare som ingår i styrelsen för Mentor nu tar tag i de påstådda problemen och i vart fall låter inleda en opartisk utredning av de illavarslande anklagelser som förs fram.

Drottning Silvia är inte förtjänt av att förknippas med dylika otäckheter och framförallt vill kungligheten enkom att stiftelsens ursprungliga uppdrag ska uppfyllas – att hjälpa ungdomar på glid.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nära vän i ny pinsam skandal
LÄS MER: Chockpriset på kungaparets lyxiga semester avslöjat
LÄS MER: Kungens krav: Stoppa intima bilden på Victoria och Daniel

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen