Drottning Silvias tuffa kamp mot sjukdomen

Znyheter

En trägen och tuff kamp.

Silvias engagemang mot Alzheimers sjukdom fortsätter oförtrutet.

Kunglighetens mor och bror gick bort i sviterna av sjukdomen och nu tipsar drottningen hur man kan hjälpa till.

[/caption]

Av: Emma Andersson | Bilder: TT, Kungahuset | Publicerad: 2021-05-26

Det är väl känt att drottning Silvias, 77, älskade moder Alice Sommerlath avled i sviterna av Alzheimers sjukdom. De sista åren blev kämpiga för Silvias mamma, hon var hårt drabbad av demenssjukdomen och 1997 fick hon till slut somna in på Drottningholm med sin dotter vid sin sida.

[/caption]

Drottning Silvia har ända sedan mamma Alice drabbades kämpat på mot sjukdomen.

Kunglighetens engagemang har inneburit mycket för kampen mot sjukdomen samtidigt som hon med hjälp av Silvia-systrarna sett till att drabbade åldringar kan få bästa tänkbara omvårdnad.

LÄS MER: Drottning Máxima – en av världens rikaste kvinnor

Drottning Silvia har på nära håll mött den otäcka sjukdomen Alzheimers.

Demenssjukdomen kallas ofta ”de anhörigas sjukdom” och som anhörig är drottning Silvia dubbelt drabbad. Hennes bror Walter Sommerlaths sista år var präglade av Alzheimer och han avled i sviterna av sjukdomen i oktober förra året.

– Det är mycket sorgligt. Det är så mycket som blir annorlunda och det är inte lätt att veta hur man ska kunna stödja, skriver drottning Silvia till tidningen Hufvudstadsbladet, rapporterar Expressen.

LÄS MER: Överraskande bilden på prinsessan Christina

Drottning Silvias mamma Alice led av demens.
Silvias dyrköpta erfarenheter av sjukdomen har givit henne flera insikter kring sjukdomen, kunskaper som hon gärna delar med sig av.

Kungligheten råder anhöriga till personer som insjuknat att framför allt ha tålamod. Hon tipsar även om rent konkreta åtgärder man kan företa sig för att underlätta för de drabbade.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias stilfulla comeback

Drottning Silvia ger nu fina råd till de anhöriga som drabbats av släktingar med Alzheimers.

Det kan handla om lösningar så som färgmarkeringar i hemmet, timers för elektronik och att tänka på att man avlägsnar trösklar för att underlätta.
– Att visa ett fint bemötande, att tala klart och tydligt, att göra livet trevligt genom musik, genom att sjunga, genom att göra de saker som väcker goda minnen och genom att visa och kommentera fotoalbumet tillsammans och tala om familjemedlemmar, är tips på aktiviteter som drottningen för fram.

Drottning Silvia önskar även ta bort stigmat som finns kring sjukdomen och både hon och maken kung Carl Gustaf, 75, har lovat att vara öppna mot svenska folket om de själva skulle drabbas av en demenssjukdom.

LÄS MER: Nya superfina bilderna på Oscar och Estelle

Drottningen Silvia arbetar nu för att synliggöra problemen med demens i samhället.

Just en öppenhet kring sjukdomen är något som drottning Silvia uppmanar till.
– Att inte vara rädd för att prata om sjukdomen och att fortsätta vara aktiv med de intressen man har. Be om hjälp när det inte fungerar. Det finns tips och råd om olika strategier som man kan använda. I dag finns också olika kognitiva hjälpmedel som kan underlätta vardagen, men det gäller att få tillgång till dem, skriver Silvia.

LÄS MER: Madeleines make mystiskt försvunnen i Florida
LÄS MER: Kronprinsessan Marys nära väninna livrädd och chockad 
LÄS MER: Victoria och Daniels hemliga rum på Haga slott

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter