Efter tuffa tiden: Prins Daniel avslöjar sanningen om hälsan

Kungafamiljen

Nu förstår vi bättre.
Prins Daniel har inte haft det så lätt på sistone.
Kungligheten berättar själv om den tuffa sjukdomen som tar upp hans tid.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT | Publicerad: 2024-05-26

Prins Daniel, 50, är sportig och atletisk som få vilket gör att det är lätt att glömma att han faktiskt plågas av svåra hälsoproblem.

[/caption]

Nu, efter en tung vår med mystisk frånvaro, berättar han själv om sin kamp mot sjukdomen och glädjen över att få vara frisk.

LÄS MER: Kvinnlig minister spydde ner prins Daniel framför livvakten

Nu berättar prins Daniel om sin svåra sjukdom Bild: Christine Olsson/TT

Det var i samband en europeisk kongress om njursjukdomar på Stockholmsmässan i Älvsjö som prins Daniel, efter en tids spekulationer kring hans hälsa, valde att träda fram och berätta sanningen som sin sjukdom.

Under våren har prinsen emellanåt givit ett lite hängigt intryck och han saknades mystiskt på Polarprisgalan.

Hovets informationsavdelning förmådde inte ge någon tillfredsställande förklaring till Daniels frånvaro vilket självfallet ökade misstron och spekulationerna.

LÄS MER: Madeleine och Chris bryter upp – slottskälla avslöjar separationen

Prins Daniel och Victoria under det finska statsbesöket. Kronprinsessan Make var dock spårlöst försvunnen under Polarpriset. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det är lätt att glömma bort men Ockelbo-sonen har ju haft väldigt svåra hälsoproblem under en stor del av sitt liv.

I veckan är det 15 år sedan som prinsen fick en ny njure av sin älskade pappa, Olle Westling, 79.

Transplantationen räddade Daniels liv och det går inte att ta miste på att minnet väcker starka känslor hos kungligheten som vi annars förknippar med sport och friluftsliv.

Prinsen är verkligen en idrottsman och vännerna i Ockelbo kallar honom fortfarande för ”Bandybulan” efter Daniels framfart på isen med böjd klubba och en orange boll.

LÄS MER: Hovkvinna tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon sanningen om Victoria

Prins Daniel fick en ny njure av sin älskade pappa Olle Westling. Bild: Stina Stjernkvist/TT

När prinsen gästade den stora njurkongressen som pågått i Stockholm höll han ett engagerat tal som trollband deltagarna som flugit in från hela världen, vilket Svensk Damtidning rapporterar om.

– Idag, 15 år senare, står jag här, frisk och nöjd med min pappas njure. Den tacksamhet jag känner gentemot er som ägnar era liv åt att förbättra möjligheter för oss patienter är obeskrivlig, konstaterade Daniel i sitt tal.

Prinsen valde även att ge alla de församlade specialisterna på plats en historisk kontext – han berättade om den allra första njurtransplantation som ägde rum i Sverige – för 60 år sedan:

– Den utfördes av professor Curt Franksson, som växte upp i en liten kommun två timmar norr om Stockholm, Ockelbo. Och det gjorde jag också, men 50 år senare sa prinsen och fortsatte:

– Vår gemensamma historia, professor Frankssons och min, slutar inte där. 45 år efter Frankssons första transplantation på Serafimerlasarettet befann jag mig på samma sjukhus, i dialys, i väntan på en njurtransplantation.

LÄS MER: Sofia och Carl Philips härliga familjelycka: ”Det blir en flicka!”

Prins Daniel höll ett gripande tal. Bild: Pontus Lundahl/TT

Prinsens ord kom verkligen att beröra på djupet. Det var som att man kunde höra en knappnål falla i den stora mässhallen. Stämningen av vördnad och eftertanke gick att ta på.

För prins Daniel är njursjukdomen något han ständigt lever med. Han har berättat i SVT att han tar medicin varje dag.

Vi får inte glömma bort att prinsen trots allt har sjukdomen och därför behöver han emellanåt vila och utebli från kungliga tillställningar, den respekten måste visas mot Daniel.

LÄS MER: Kungafamiljen förtvivlad: Madeleines vän befaras mördad
LÄS MER: Prins Daniel lämnade Victoria på festen – hovets märkliga förklaring
LÄS MER: Chris O’Neills okända affär chockar – hemliga träffar på Östermalm

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen