Kungens svåra sorg: nära släktingen är död

Znyheter

Kungafamiljen är återigen drabbade av sorg.
Kung Carl Gustafs syssling Jan Bernadotte har gått ur tiden.

Kungasläktingen som alltid valde att gå sin egen väg blev 80 år.

[/caption]

Av: Emma Andersson | Bilder: TT, Youtube | Publicerad: 2021-09-07

Jan Bernadotte var en rättfram person som inte hycklade. Därför kändes det helt rimligt och logiskt att hans memoarer, som kom ut 2016, hette ”Jan Bernadotte – kungasläktens svarta får”.

[/caption]

Hans liv kom inte att bli något gängse för en kunglighet. Onsdag den 1 september somnade han in, avslöjar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Chocken: Drottning Elizabeths dödsplan avslöjad

Nu drabbas kungaparet åter på nytt av svår sorg.

Jan Bernadotte var kungens syssling på sin fars sida. Han växte upp med sin farfar, prins Wilhelm som var bror till ”gamle kungen” Gustav VI Adolf.

Hela sex gånger var Jan Bernadotte gift och han efterlämnar fyra barn från tre olika äktenskap. Han växte upp i både Sverige och Tyskland.

På 50-talet flyttade hans föräldrar till Tyskland men Jan Bernadotte blev kvar i Sverige och utbildades vid olika internatskolor.

LÄS MER: Prinsessan Dianas kusliga arv till prins Harry

Det är kungens syssling Jan Bernadotte som lämnat jordelivet.
Jan Bernadotte levde ett omväxlande och emellanåt brokigt liv och försörjde sig bland annat som vinimportör, skrothandlare och krögare.

Jan Bernadotte tog examen på en handelshögskola och började därefter jobba med marknadsföring av slottet Mainau som hans far Lennart Bernadotte ägde och gjorde till sitt livsverk att renovera och återge sin forna glans.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias härliga dag med vovven Rio

Greve Jan Bernadotte av Wisborg och Gunilla J:son Stampe vigdes 1965.

Jan Bernadotte har haft en del ekonomiska trubbel genom åren och en anledning därtill kan sannolikt spåras från hans barndom.

– Så fort jag behövde kontanter gick jag till min far som skickade mig vidare till sin förvaltare, herr Rottweiler. Jag kunde få ett par tusen D-mark varje gång, vilket naturligtvis var väldigt bekvämt. Men det gjorde också att jag aldrig fick lära mig pengars värde, har Jan Bernadotte berättat.

LÄS MER: Kungaparets svåra sorg efter nära vännens död

Nyligen gick även en av kungaparets bästa vänner, Tim Genetay, bort.

Av alla de företag Jan Bernadotte drev var kanske det mest kontroversiella Bernadotte & Falk AB som han hade tillsammans med en kompanjon. Den något speciella affärsidén gick ut på att kunderna skulle få testa sitt DNA mot DNA från släkten Bernadotte, På så sätt kunde hugade personer se om man var släkt med kungafamiljen.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines tråkiga besked om framtiden
LÄS MER: Sockersöta bilderna från prins Julians kungliga dop
LÄS MER: Meghan Markle sjukligt besatt av prinsessan Diana 

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Znyheter