Nya trenden – kungligheterna som deltidsarbetar

Kungafamiljen

Håller monarkin på att urholkas?
Allt fler kungligheter vill arbeta lite när de själva vill.
Samtidigt vill de behålla sina titlar och privilegier.

[/caption]

Regerande kungar och drottningar i Europa sägs godkänna deltidsarbete inom hoven. Vår egen kung Carl XVI Gustaf, 73, har till och med initierat det när han nyligen berövade prins Carl Philips, 40, och prinsessan Madeleines, 37,  barn rätten att tillhöra det svenska kungahuset.

[/caption]

För några dagar sedan gav drottning Elizabeth, 93, ett lugnt uttalande efter Megxit när hon sa:

– Det är min familjs förhoppning att dagens överenskommelse ger dem chansen att börja bygga ett lugnt och fridfullt nytt liv.

LÄS MER: Fastighetsmiljardären och toppmodellen om babylyckan

Prins Harrys och Meghans beslut att lämna kungahuset chockade många britter.

Beslutet var att stötta hertigparet, men samtidigt valde drottningen att ta bort deras apanage och titlar. De kan således numera välja sina egna uppdrag utanför kungahuset.

Bilden av en förstående drottning känns dock mera som en fasad. Enligt källor till brittisk media är hon nämligen mycket besviken över hertigparets beslut som självfallet skadar monarkin.

Hennes vackra kungahus har nu fått ännu en spricka och detta kort efter den pinsamma sexskandalen med prins Andrew, 59.

Prins Harry, 35, uttalade sig häromdagen för första gången sedan han och Meghan, 38, tog beslutet att lämna det engelska kungahuset.

LÄS MER: Victoria och Daniel på historiskt besök hos RFSL

Prinsessan Madeleine har redan gjort sin egen Megxit. Hon bor sedan länge i USA med maken Chris O’Neill.
Prinsen menade att han inte hade något annat val och tackade för det stöd han känt från det engelska folket samt kungahuset ända sedan hans mamma Diana gick bort.

Men man har alltid ett val. Prins Harry väljer bort det han faktiskt fötts in i, det vill säga kungahuset.

Ett nytt begrepp sprids nu i de europeiska kungahusen. Det talas om ”deltidsarbete”, att både ha kakan och äta den.

LÄS MER: Drottning Elizabeths sorg över Meghans beslut

Vid det svenska hovet har vi sett det hos prinsessan Madeleine som sedan länge har sin bas i USA och numera endast gör sporadiska uppdrag.

– Tidigare har ju till exempel prinsessan Madeleine kritiserats för att hon inte ställer upp tillräckligt för kungahuset, hennes flytt till Florida betraktas som skolk, att hon smiter undan sina representationsplikter som prinsessa, skriver hovexperten Karin Lennmor i Expressen.

I det danska kungahuset har man också infört deltidsledighet.

Kronprins Frederik, 51, och kronprinsessan Mary, 47, har flyttat till Verbier i Schweiz över vintern. Som Allt om Kungligt tidigare har rapporterat går barnen nu i i den välrenommerade internatskolan Lemania-Verbier International School.

Prins Joachim, 50, tog dessförinnan med sig sin familj och flyttade till Paris. Han har där satt sig i skolbänken och ska utbilda sig vid École Militaire i Paris i över ett år.

LÄS MER: Shamanen om kärlekssagan med Märtha Louise: ”Jag grät!”

I det danska kungahuset deltidsjobbar man gärna. Prins Joachim och hustrun Marie bor i Paris och syns sällan i hemma i Danmark.

Det går ingen nöd på prinsarna eller prinsessorna, tvärtom. Men vad hände med att tjäna sitt land för att istället fly plikterna genom att bosätta sig i utlandet?

– I Meghans fall blev det krasch och katastrof, stormar, bråk och nu en landsflykt från England. Skulle detta kunna hända i Sverige och ruska om vårt kungahus också? frågar sig Karin Lennmor.

LÄS MER: Estelle och Leonore – två små prinsessor i skilda världar
LÄS MER: Ny oväntad skilsmässa i kungafamiljen
LÄS MER: Prinsessan Sofia vänder blad och ser nya möjligheter

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen