Plötsliga mardrömsbeskedet för kungafamiljen

Znyheter

Redan i juli meddelade Nobelstiftelsen att den stora Nobelbanketten ställs in i år.
Nu kommer nästa stöt då den traditionella prisceremonin i Konserthuset inte heller kommer att bli av.
I alla fall inte i den form som man brukar – något som även drabbar kungafamiljen hårt.

[/caption]

Man hade det kanske på känn men hoppades ändå i det längsta att det skulle gå att genomföra. Nobelstiftelsen var tveksam redan i våras men tog nu ett definitivt beslut.

[/caption]

Utdelningen kommer som alltid ske den 10 december och sannolikt sändas ifrån Stadshuset – men utan några pristagare eller kungliga närvarande. Prisdeltagarna kommer att få sina utmärkelser på nobeldagen fast priset delas ut i respektive hemland antingen på svenska ambassaden eller på deras arbetsplats.

LÄS MER: Victorias dröm i uppfyllelse – blev en dyr nota

Nobelfesten är ett av de viktigaste uppdragen för kungahuset under hela året. Men nu blir inte ens prisutdelningen av.

Det är ett minst sagt annorlunda år vi går igenom. Kungliga födelsedagsfiranden och nationaldagar har fått omdirigeras eller rent av blivit inställda. Kungaparet har hållits isolerade. Och nu drabbas även den högtid som symboliserar ett av vårt lands stora stoltheter att få dela ut pris till de som gjort storslagna upptäckter som leder världen framåt.

Det är även kungafamiljens främsta dag på året att på hemmaplan få representera och visa upp sig.

LÄS MER: Britterna ursinniga – drottningen avsätts som statschef

Under Nobelfestligheterna bänkar sig hela världen framför tv-apparaterna för att följa ceremonin och se de svenska kungligheterna. Här gör prinsessan Sofia succé i sin vackra klänning under Nobelfesten ifjol.
Den dag på året då hela världens blickar faller på just Sverige, Stockholm och Stadshuset blir inte av. I vanliga fall den 10 december sitter inte bara Sveriges befolkning bänkade vid tv:n utan stora delar av världen. Alla vill vi se när prisdeltagarna tar emot sitt pris av kungen.

LÄS MER: Shamanens överraskning får kung Harald att se rött

För det svenska kungahuset är det ett tufft bakslag. Monarkin bygger i mångt och mycket på uppdrag som exempelvis Nobelprisets utdelning.

Men det handlar även om den stora dagen då vi får veta vilken kreation drottningen kommer att bära på prisutdelningen. Vad kronprinsessan kommer att skrida ned för trappan på Stadshuset i för klänning. Och vilket diadem prinsessan Sofia valt att bära.

Den 10 december är en galafest av högsta klass. Äldre bankettmenyer lagas till hemma i stugorna och nobelglasen tas fram. Alla är vi så nyfikna på allt från klädtyger till vad som kommer att ersätta glassbomben.

LÄS MER: Nya bilder avslöjar Charlènes och Alberts förhållande

Även kronprinsessan Victoria uppges vara besviken då hon förstår hur mycket Nobelfesten betyder för monarkin.

Denna dag är otroligt viktig för vårt svenska kungahus just för att det vi gör är unikt. Att fortfarande bibehålla den tradition vi haft sedan 10 december 1926, förutom två år under andra världskriget. Alltid med blomsterdekorationer av blommor som flygs in från San Remo, allt enligt Alfred Nobels önskan.

Men i år bryts alltså den traditionen vilket även drabbar vårt kungahus hårt.

LÄS MER: Fartfylld dag med prins Daniel – imponerade på hojen
LÄS MER: Carl Philips och Sofias nya spännande lansering
LÄS MER: Prins Daniels fina hyllning till älskade Estelle

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter