Silvia på sjukhus – i möte med experter om Alzheimers

Kungafamiljen

Drottning Silvia har varit på Mölndals sjuhus.
Där träffade hon två professorer med anledning av Alzheimers sjukdom.
Det blev en lärorik dag för kungligheten.

[/caption]

Drottning Silvia, 79, har varit mycket engagerad i frågorna kring Alzheimers ända sedan hennes mor Alice Sommerlath, som drabbades av demenssjukdomen, avled i mars 1997.

[/caption]

Drottningen har i flera intervjuer berättat hur om hur tufft hon upplevde perioden när det gick upp för henne att mamman var sjuk.

LÄS MER: Prins Daniel på benen efter trista sjukhusbeskedet

Drottning Silvia under sitt besök på Mölndals sjukhus. I bakgrunden syns professorerna i neurokemi Kaj Blennow och Henrik Zetterberg Bild: Adam Ihse/TT

Silvia insåg allvaret när Alice Sommerlath besökte Drottningholms slott och inte klarade av att packa sin egen resväska.

Det visade sig att drottningens far hade hemlighållit för både mamman och sin dotter att det handlade om demens.

– Det var synd, för det hade hjälpt mig att hantera min mors sjukdom, Jag tycker att man inom familjen bör tala öppet om sjukdomen. Det blev så konstigt för barnen att min mor kunde upprepa fem gånger att de inte hade hälsat på dem utan att de kunde förstå varför, har drottningen berättat.

LÄS MER: Okända bilden på kungen – utklädd till kvinna i peruk

Drottning Silvia är mycket engagerad i frågorna kring alzheimerforskning. Bild: Adam Ihse/TT
Tisdagen den 28 mars besökte den vackra kungligheten Mölndals sjukhus där hon deltog i ett symposium om just Alzheimers sjukdom.

Drottningen träffade Kaj Blennow och Henrik Zetterberg, båda professorer i neurokemi, som tillsammans med inbjudna experter berättade om sin forskning.

På plats fick Silvia även en rundtur där forskarna visade upp sjukhusets forskningsmiljö och labb.

LÄS MER: Kung Charles tunga bakslag med Camilla efter jättebråket

Drottning Silvia grundade Silviahemmet 1996 som ska underlätta för demenssjuka: Bild: Adam Ihse/TT

Redan 1996, året innan drottningens mor gick bort, tog drottningen initiativ till Silviahemmet för att utbilda personal inom demensområdet.

Silviahemmet har sedan starten verkat för att höja kunskap och kompetens inom demensområdet.

– Jag tänkte mycket på min mamma. Det har hela tiden funnits i bakhuvudet. Hur var det, hur svårt var det, vad var det som var extra besvärligt? Vad kan man göra för att underlätta, har Silvia berättat.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine nära vän i ny ekonomisk skandal

Drottning Silvias mamma Alice Sommerlath drabbades av Alzheimers. Här syns hon på Nobelfesten 1981 intill sin dotter och med drottningens pappa Walther Sommerlath samt prinsessan Lilian. Bild: Stefan Lindblom/TT

Kungligheten glömmer aldrig hur hennes mor förändrades.

– Hon blev så rädd när hon gick in i badrummet och såg en annan person i spegeln. Hon kände inte igen sig själv. Hon hade fortfarande minnet av en ung vacker kvinna.

Demens innebär att man på olika sätt får svårt att minnas och att tolka sin omgivning. Den vanligaste typen av demens är Alzheimers sjukdom, där nervcellerna förtvinar i ett eller flera av hjärnans områden.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta inte bjuden på kungens fest – berättar varför
LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet
LÄS MER: Chockpriset på kungaparets lyxsemester avslöjat

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen