Kung Charles tunga bakslag med Camilla efter jättebråket

Utländskt

Ett bakslag.
Nu tvingas kung Charles ställa in sitt statsbesök i Frankrike.
Kravallerna och jättebråken kring den höjda pensionsåldern är för allvarliga.

[/caption]

Kung Charles, 74, och hans gemål Camilla Parker Bowles, 75, såg framemot resan till Frankrike – hans första statsbesök sedan han blev kung.

[/caption]

Nu skjuts resan upp på grund av de våldsamma protesterna mot pensionsreformen i landet.

LÄS MER: Prinsessan Madeleines nya lyxhus i Sverige – för 59 miljoner kronor

Kung Charles och hans Camilla skulle resa på statsbesök till Frankrike. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Det trista beslutet fattades efter ett telefonsamtal mellan president Emmanuel Macron, 45, och den brittiska konungen. Tanken är att besöket istället ska ske ”så snart som möjligt”, skriver Omni.

Det är ytterst oroligt i Frankrike just nu som en följd av president Macrons beslut att höja pensionsåldern från 62 till 64 år – fransmännen är vansinniga och det har skett våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i flera franska städer.

I Bordeaux ska stadshuset ha satts i brand. Över hundra poliser har skadats i oroligheterna.

LÄS MER: Nya hånet mot prins Harry efter skandalen

Efter samtal med Frankrikes president har kung Charles och Camillas resa plötsligt ställts in. Bild: Frank Augstein/AP/TT




I staden Lorient ska demonstranter attackerat flera myndighetsbyggnader. France 24 skriver att demonstranter tänt eld på entrén till en polisstation.

– Oacceptabla attacker och skadegörelse mot underprefekturen och polisstationen i Lorient. Tankar går till de skadade tjänstemännen. Dessa handlingar kommer inte passera ostraffat, skriver den franske inrikesministern Gérald Darmanin, 40, på Twitter.

För kung Charles är det naturligtvis ett bakslag. England och Frankrike har historiska band ända sedan Vilhelm Erövraren och förväntan kring statsbesöket var stor.

LÄS MER: Prins Daniel hastigt insjuknad – nu växer oron

Anledningen till att kung Charles inte reser till Frankrike är de våldsamma protesterna mot att landet höjer pensionsåldern med två år. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Samtidigt är den brittiske monarken självfallet medveten om att säkerheten måste gå främst.

Det hade blivit ogörligt med kungliga korteger och pampiga middagar samtidigt som Paris brinner.

Fackförbunden säger att det är runt 800 000 demonstranter på gatorna i Paris, och totalt 3,5 miljoner som demonstrerar i hela Frankrike.

LÄS MER: Kates rumpchock med prins William på BAFTA-galan

Kung Charles gjorde nog rätt att stanna hemma i England. Fransmän är inte roliga att möta när de är upprörda och förbannade. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Nu får kung Charles istället fokusera helt på sin kröningsceremoni som genomförs den 6:e maj i Westminister Abbey – för övrigt den kyrka där Vilhelm I kröntes till kung av England den 25 december 1066.

Han är främst känd som Vilhelm Erövraren och tack vare sin triumf i slaget vid Hastings den 14:e oktober 1066 blev han den första normandiska kungen av England. Han regerade från 1066 till sin död 1087.

Vilhelm härstammade från vikingar och var hertig av Normandie sedan 1035.

LÄS MER: Chockpriset på kungaparets lyxsemester avslöjat
LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet
LÄS MER: Prinsessan Birgitta inte bjuden på kungens fest – berättar varför

[/caption]





Senaste nyheter

Mer om Utländskt