Victoria i känsligt möte med kvinnan som vill åt Daniel

Kungafamiljen

Hon var så illa tvungen.
Kronprinsessan Victoria tog ett möte på slottet med kvinnan som vill komma åt prins Daniel.
Allt fick en oväntad upplösning.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna | Publicerad: 2024-06-10

Kronprinsessan Victoria, 46, är emellanåt tvingad att ta möten som hon absolut inte vill ha – i sin roll som kunglighet måste hon ställa sig över personliga åsikter och sina känslor.

[/caption]

Torekovskompromissen kallas den politiska överenskommelse som slöts på Hotell Kattegat i Torekov i augusti 1971.

LÄS MER: Avslöjat: Victorias svårigheter i äktenskapet med prins Daniel

Kronprinsessan Victoria måste vara strikt opolitisk i utövandet av sitt ämbete, hon får inte heller ge luft åt några privata synpunkter. Bild: Claudio Bresciani/TT

Det var då Socialdemokraterna och de borgerliga partierna kom överens inför utarbetandet av 1974 års regeringsform.

Överenskommelsen innebar att monarkin fick bli kvar men regenten blev av med all formell politisk makt.

Nu var det inte längre kungen som ansvarade för regeringsbildningen och inte längre förde befäl över krigsmakten, som försvarsmakten hette vid den tiden.

LÄS MER: Sofia och Carl Philips härliga familjelycka: ”Det bir en flicka!”

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria har hela tiden ögonen på sig. Inget får gå fel, det gäller att de är grannlaga. Bild: Jessica Gow/TT
När Olof Palme försvarade överenskommelsen inför kritiska socialdemokrater konstaterade han att kungen numera var reducerad till en ”plym” – en ren prydnad.

Sedan 1974 års regeringsform är det av yttersta vikt att kungahuset är helt opolitiska – man har rösträtt men röstar aldrig i val och man passar sig noga för att ta politisk ställning.

Kronprinsessan Victoria är väl medveten om de begränsningar hon är omgärdad av och som hon måste förhålla sig till.

LÄS MER: Nytt otrohetsrykte skakar kung Frederik – ung kvinna avslöjar

Hela kungafamiljen är väl medvetna om kraven på dem att de förhåller sig helt opolitiska. Var förvissade om att prinsessan Estelle redan är varse detta.  Henrik Gustafsson Nicander/TT

Kungafamiljen måste uppträda likvärdigt inför samtliga riksdagspartier, man får inte ge intryck av att favorisera något parti.

Samtidigt är det inte helt orimligt att anta att de kungliga inte är några direkta anhängare av Vänsterpartiet som är det parti som är starkast motståndare till monarkin som statsskick.

– Vänsterpartiet vill avskaffa monarkin. Till dess att det sker kräver vi att anslaget till kungahuset minskar, att utgifterna redovisas samt att kungens åtalsimmunitet avskaffas, står att läsa i partiprogrammet.

Vänsterpartiet utvecklar även varför man är så kritiska till vårt statsskick.

– Vi tycker att det högsta ämbetet och förtroendeuppdraget i en demokrati, statschefens, ska tillsättas enligt demokratiska principer. Med andra ord vill vi ha en folkvald statschef. Så länge vi har monarki är det dock självklart att statschefen ska granskas på samma sätt som all annan verksamhet som finansieras med offentliga medel.

LÄS MER: Drottning Silvias plötsliga utfall mot SVT-reportern: ”Håll tyst!”

Det finns inget som tyder på att de kungliga hyser några sympatier för Vänsterpartiet. Ändå tvingades Daniel och Victoria ta ett möte med Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet. Bild: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Ändå tvingades kronprinsessan och prins Daniel ta emot Vänsterpartiets partiordförande Nooshi Dadgostar, 38, vid ett företräde på slottet.

– Vid mötet informerade Nooshi Dadgostar om frågor som engagerar Vänsterpartiet. För att informera sig om aktuella frågor för riksdagspartierna ger kronprinsessparet företräde för samtliga partiordförande och språkrör, skriver hovet på sin hemsida.

På en bild från mötet ser man hur prins Daniel, 50, och Victoria står bredvid Nooshi Dadgostar, man har dock en del luft emellan.

Kungligheterna ler proffsigt mot kameran medan Nooshi Dadgostars leende ser lite mer tillkämpat ut.

Att man är så pass glada på bilden måste dock betecknas som en oväntad upplösning av mötet med tanke på att Nooshi Dadgostar vill komma åt hela kungafamiljen och inte minst prins Daniel som hon vill slänga ut från slottet.

LÄS MER: Stora oron för prinsessan Désirée: kungens syster spårlöst försvunnen
LÄS MER: Prinsessan Kate orkar inte mer – isolerar sig fullständigt
LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen