Victorias mest förtrogna medarbetare

Kungafamiljen

Victoria skulle inte klara sig utan dem.
Hennes 12 mest förtrogna medarbetare bor med henne på Haga slott där de gör allt från att svara i telefon till att passa barnen.
– Om bilen ska rulla fem i så är det adjutantens uppgift att se till att den verkligen gör det, säger Jan Salestrand, kungens nya stabschef.

[/caption]

För nio år sedan flyttade kronprinsessan Victoria, 41, och prins Daniel, 45, in på Haga Slott i Solna. Men tro inte att de huserar där själva med knoddarna Estelle, 7, och Oscar, 3. En person som alltid är närvarande i Victorias vardag oavsett om hon är på jobbet eller på semester är adjutanten

[/caption]

Jobbet delas av tolv högt uppsatta militärer och de jobbar oavbrutet en månad i taget innan de kliver av sitt skift.

LÄS MER:  Victorias vilda vandring i vackra Västmanland

Nyligen stod det också klart att tre nya personer ska skolas in: major Elin Ulriksson, 43, överstelöjtnant Thomas Höglund, 43, och kommendörkapten Jonas Forsmark, 44.

Victorias adjutant Helena Sigurdsson håller koll prinsessan Estelle sällskap under Victoriadagen.

Det är som ni säkert förstår inte ett jobb man lättvindigt hoppar på. Som adjutant krävs det att man hittar på slottet, har ständig kontakt med såväl Säpo som Hovstallet, beställer biljetter och ser till att alla tighta scheman hålls.

LÄS MER: Drottning Silvia hölls fången på ett mentalsjukhus

– Allt ska flyta på. Om bilen ska rulla fem i så är det adjutantens uppgift att se till att den verkligen gör det, säger Jan Salestrand som är kungens nya stabschef till Svensk Damtidning.

Victorias förra adjutant Lena Persson-Herlitz får medalj av kungaparet. Hon är i dag brigadgeneral.
I samma intervju berättade Salestrand när det före Riksdagssupén härom kvällen ringde i hans mobiltelefon. Det var Victorias adjutant på linjen som hade en viktig fråga.

– Kronprinsessan ville veta vilka som skulle sitta vid hennes bord under middagen, så att hon skulle kunna förbereda sig. Och hon ville även ha bilder på de här personerna.

LÄS MER: Bild-Extra: Carl Philip sprang för livet – och för barnen

Jobbet som adjutant innebär också att personerna i fråga inte alltid kan träffa sin familj under den verksamma jobbmånaden.

– Det kan inträffa saker, och adjutanten måste alltid vara tillgänglig. Men om kronprinsessan inte har något program och bara ska befinna sig hemma på Haga, så kan det hända att adjutanten får möjlighet att åka hem.

LÄS MER: Känd författare i svidande attack mot kungen
LÄS MER: Hårda lyxattacken mot kronprinsessan Mary – inifrån kungafamiljen
LÄS MER: Exklusiva bilder: Prinsessan Madeleine på shopping med svenska miljonärsparet

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen