Drottning Silvia hölls fången på ett mentalsjukhus

Kungafamiljen

Drottning Silvia flydde för sitt liv från ett mentalsjukhus.
Tack vare hennes brors rådiga ingripande gick allt bra.
Nu kommer sanningen om den okända historien fram.

[/caption]

Drottning Silvia, 75, har ärr kvar sedan uppväxten. Nu kommer nya sensationella uppgifter om vad hon blev utsatt för under slutet av andra världskriget. Händelser som har kommit att prägla henne för livet och som än i dag påverkar henne.

[/caption]

Silvia vara bara en treårig liten flicka när andra världskriget tog slut i maj 1945. Tyskland var slaget i spillror. Drottningen och hennes familj levde dag för dag i Heidelberg.

Pappa Walter Sommerlath var i Berlin där han försökte driva en fabrik som nu var sönderbombad, tillintetgjord.

LÄS MER: Ewa Frölings chockerande sanning om Örjan Ramberg

Alla i familjen hade dubbelt medborgarskap, flera av Silvias syskon var födda i Brasilien. Hennes storebror Ralf Sommerlath, 89, hade evakuerats redan 1940 till Österrike och sedan vidare till Danmark. När kriget var slut försökte 15-årige Ralf Sommerlath återförenas med sin familj i Tyskland, han hade inte sett dem på fem år. Pojkens flykt blev dramatisk, han greps av danska motståndsmän och sattes i interneringsläger – där han tvingades desarmera handgranater.

Nu berättar drottning Silvias bror Ralf Sommerlath om skräcken familjen upplevde i slutet av andra världskriget.

Till slut frigavs han och fick vandra till fots genom det krigshärjade Tyskland, han gick i 30 mil innan han återsåg sin familj i Heidelberg. Nu träffade han sin lillasyster för första gången i sitt liv, Silvia var tre år.

LÄS MER: Martin Timells kvnnliga fiende riskerar kännbart straff efter lömska nätattacken

Som sydamerikanska medborgare sattes hela familjen i ett läger, man inhystes i ett övergivet mentalsjukhus. Familjen hölls kvar i månader.
– Vi var många familjer och alla väntades på utresa. Men britterna ville inte släppa oss. Det misstänkte att det fanns nazister bland flyktingarna och det fanns det säkert också, säger Ralf Sommerlath till SVT.se, rapporterar Aftonbladet.

Återigen var den rådige Ralf Sommerlath som ingrep. Han tog sig till Berlin för att varsko den brasilianska beskickningen i Berlin om vilken prekär situation deras medborgare befann sig i, man levde under vidriga förhållanden på mentalsjukhuset.

Ralf Sommerlath kom inte fram till Berlin, hårdföra sovjetiska soldater grep honom, misshandlade honom och slängde honom i en källare där han bland annat utsattes för en skenavrättning.

LÄS MER: Exklusiva bilder: Prinsessan Madelines härliga pool-dag med barnen

Till slut frigavs han, nådde beskickningen och kunde varsko dem och överlämna en lista med alla brasilianska medborgare som befann sig i nöd – Ralf Sommerlath hade haft listan gömd i sina stövlar under tiden i sovjetisk fångenskap.

Drottning Silvia med sin pappa Walther Sommerlath.




Till slut, efter ytterligare väntan, fick familjen Sommerlath per båt lämna det sönderbombade Tyskland för en ny framtid i Brasilien. Färden över Atlanten tog en månad, till slut nådde man Brasiliens stränder, där väntade släkten på mamma Alice sida.
– Där började vårt liv, säger Ralf Sommerlath till SVT.

Ralf Sommerlath har aldrig talat om sina hjältemodiga insatser som räddade Silvia, hennes föräldrar och syskon under den svåra tiden efter andra världskriget.

När Ralf Sommerlath fyllde 80 år var det Silvia som tog initiativet och berättade för hans familj – han hade själv hållit tyst i alla år om de fasansfulla upplevelserna.

LÄS MER: Kristin Kaspersens ärliga avslöjande om alla män efter succén i ”Let’s Dance”

För Silvia är det en befrielse att sanningen bakom familjens flykt nu äntligen kommer fram, drottningen och hennes syskon har länge önskat att sanningen ska segra men har hela tiden respekterar att det är först och främst hjältemodige Ralf Sommerlaths historia. Att han skulle berätta, när han var redo.

Nu är Ralf Sommerlath en gammal man, nu vill han berätta – innan det är för sent.
– Syskonen har känt till det men han har inte velat tala om det med sina barn och barnbarn. Det har varit för tufft, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, 55, till Aftonbladet.

För Silvia är det en lättnad att Ralf Sommerlath äntligen orkar berätta.
– Drottningen har berättat för mig att brodern tidigare skjutit historien ifrån sig och har inte velat ta upp det utan han har begravt det inom sig, säger Margareta Thorgren.

LÄS MER: Unik bild: Här vinkar Chris O’Neill till paparazzi-forografen

Hela Silvias liv och hennes förhållningssätt i tillvaron har präglat av traumat familjen gick igenom under hennes viktiga formativa första år i livet.
– Jag förstår också varifrån drottningen har fått sitt starka engagemang när det handlar om flyktingar. Hon lever sig verkligen in i deras situation och säger alltid att det finns bara en väg framåt och det är att hjälpa. Jag har inte tidigare känt till denna historia och vad som hände familjen. Men jag förstår nu att hennes engagemang kommer ifrån att hon själv har upplevt en flykt, säger Margareta Thorgren.

LÄS MER: Så har prinsessan Sofia förändrat prins Carl Philip i grunden
LÄS MER: Skrällen: Blondinbella är kär i en gift privatjets-miljardär
LÄS MER: Alexandra Zazzis hemliga plan efter chockartade skilsmässan

[/caption]



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen