En härlig lammstek hör påsken till.
Fråga prinsessan Sofia – det är hennes paradrätt.
Med ett par enkla knep kan du själv tillaga kunglighetens härliga måltid.
[/caption]
Prinsessan Sofia, 35, har tveklöst en favorithögtid och det är påsken. Som uppvuxen i Älvdalen, inte långt från skidorter som Sälen och Kläppen, såg den vackra kungligheten alltid till att komma hem till mamma Marie, 62, och pappa Erik, 70, för att fira högtiden i Jesu åminnelse.
[/caption]
Men Sofia såg även till att få härliga skidturer med en strålande sol på fjällen och när hon blev lite äldre lockade fatfyllda after ski-samkväm på Högfjällshotellet eller på Ski Lodgen i Lindvallen.
LÄS MER: Hovets nya besked om Victorias födelsedag
Den sportiga prinsessan har dock alltid prioriterat friluftsaktiviteter framför festande och några av sina bästa fjäll-minnen har Sofia från påsken. Dessutom älskar hon maten som hör påsken till.
Ägg i alla dess former är något av en favorit för Sofia medan hon dock alltid avstått sill, det smakar helt enkelt för salt för prinsessan.
LÄS MER: Märtha Louise lämnar Norge – blir sambo med kärleken i USA
Och trots att prinsessan helst av allt avstår kött till förmån för vegetariska alternativ så är hennes paradrätt faktiskt lammstek. Det har inte gått en påsk hos familjen Hellqvist i Älvdalen utan att Sofia har stått vid spisen och tillagat sin saftiga lammstek.
Det är en tradition som prinsessan tagit med sig när hon bildat egen familj. Sofias lammstek är helig.
LÄS MER: Carl Philips överraskning – ger fint coronastöd på krogen
Traditionen med påsklamm kan historiskt spåras till det judiska påskfirandet, Pesach. Judar i egyptisk fångenskap offrade ett lamm och målade ett streck vid på dörren – då skonade gud deras förstfödda söner medan egyptiernas barn dog.
De kristna anammade traditionen med lamm och Jesus har setts som det ultimata offerlammet.
LÄS MER: Prins Joachims bakslag – får inte träffa sina söner
På det svenska påskbordet har dock lammet funnits i mindre än hundra år då svenska bönder främst slaktar sina lamm på hösten så infaller högtiden lite ”fel” i det avseendet.
Lammstek är en är en styckningsdetalj som sitter på lammets bakdel. Lammstek säljs med eller utan ben, hel eller i skivor – prinsessan Sofia vill helst ha benfri lammstek då hon tycker det är lättare att tranchera och servera den till prins Carl Philip, 40, och till barnen.
Så här lagar du Sofias saftiga lammstek:
Ingredienser
1 lammstek (à ca 1 kg)
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk timjan
1 vitlöksklyfta
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125°C.
Bind eventuellt upp steken med ett steksnöre så att den inte ”faller” ut alltför mycket.
Bryn köttet runt om och krydda med salt, peppar, timjan och pressad vitlök, prinsessan Sofia brukar vara lite försiktig med vitlöken men desto mer generös med timjan.
Stick en ugnstermometer (gärna digital) mitt i steken och sätt den i ugnen.
Låt temperaturen komma upp till 65-70°C, ca 1 1/2 timme. Låt steken vila inlindad i folie före servering, Sofia ser alltid till att steken får vila i minst 25 minuter, på så sätt tillagar den sig själv mot slutet och ytterbitarna blir lämpliga för prins Gabriel, 2, och prins Alexander, 4, som inte vill ha för rött kött.
LÄS MER: Prinsessan Sofias fina hyllning till kungen
Sofias hemliga klimattips
Prinsessan Sofia är ju en mycket miljö- och klimatmedveten person och därför har hon ett eget litet knep för att minska klimatpåverkan med sin lammstek.
Förutom en smarrig potatisgratäng ser prinsessan till att servera rostade grönsaker som morot, palsternacka, tomat och blomkål till måltiden.
På så sätt kan hon minska mängden kött per portion till 100-150 gram, denna mängd kött skulle då räcka till sex till sju portioner istället för fyra. Det är både gott och bra för klimatet.
LÄS MER: Victorias starka kärlek till lillasyster Madeleine
LÄS MER: Prinsessan Margaretha helt corona-isolerad i England
LÄS MER: Gott i helgen: Njut av prinsessan Christinas croissanter