Drottning Elizabeth sken upp på annorlunda tradition

Utländskt

Ceremonin går under namnet Drottningens födelsedagsparad.
Den firas sedvanligt på Buckingham Palace den andra lördagen i juni.
I år fick man dock bryta traditionen och krympa den till en liten tillställning på Windsor slott.

[/caption]

Vårens pandemi har kastat om alla traditioner. Även det brittiska hovet som håller benhårt på just tradition har fått ge vika. När det kom till drottningens officiella dag fanns inget alternativ.

[/caption]

Det är en brittisk sed sedan 250 år tillbaka att hylla den styrande monarken i juni. Under ceremonin åker hela kungafamiljen häst och vagn till Buckingham Palace.

LÄS MER: Prinsessan Sofia fina hyllning till sjukvården

Drottning Elizabeth anländer till högtiden som i år fick hållas på Windsor slott.

De samlas sedan på slottets balkong för att få bland annat saluteras med 41 skott och se en hästparad och flyguppvisning. Såklart ingår även en sedvanlig vinkning till alla som samlats. I vanliga fall deltar 1400 soldater, 200 hästar och 400 musikanter.

LÄS MER: Drottning Elizabeths comeback under coronan

I år blev det en mindre uppvisning av en grupp brittiska soldater.
I år såg det dock annorlunda ut. Det blev en mer privat uppvisning på Windsor slott. Där har som bekant drottningen, 94, och hennes make prins Philip, 99, befunnit sig isolerade sedan mitten av mars. Istället för officiellt pompa och ståt  fick de bli en kortare militäruppvisning som roade drottningen. Det fick markera den distanseringen vi nu lever i.

LÄS MER: Hårda bakslaget för Silvia och Victoria i sommar

Drottning Elizabeth var mycket road av paraden och det var länge vi såg henne så här glad.

Ingen annan från kungahuset var på plats. De fick liksom resten av det brittiska folket åtnjuta tillställningen i tv-soffan. Drottningen var stilfullt klädd i en ljusblå klänning från Stewart Parvin.

Monarken såg uppspelt och nickade i takt med musiken. BBC- presentatören Huw Edwards konstaterade att drottningen njöt. Så härligt att se något så glädjefullt i dessa tider.

LÄS MER: Prins Philip har fyllt 99 år – firades på Windsor slott

Drottningen har lämnat London för Windsor. Men i den brittiska huvudstaden har hon ändå varit närvarande med en uppmuntran till sitt folk.

1748 instiftades monarkens ”officiella födelsedag” och 1820 blev den fastlagd som en årlig ceremoni. Elizabeth, som därmed alltså firar två födelsedagar, har varit närvarande under alla sin 68 år på tronen med undantag för 1955. Då på grund av en järnvägsstrejk som hindrade drottningen att komma fram i tid.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine firade födelsedagen – utan familjen
LÄS MER: Prins Joachim får prestigefyllt toppjobb i Paris
LÄS MER: Victoria avslöjar kungens okända egenskaper

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Utländskt