Prins Philip har fyllt 99 år – firades på Windsor slott

Znyheter

Den charmerande prins Philip har fyllt 99 år.
Han är känd för sin torra brittiska humor.
Men kungligheten är samtidigt en stor förebild för sina barn och barnbarn.

[/caption]

Vi hade inte sett någon bild på hertigen av Edinburgh på över ett halvår. Men nyligen presenterade Buckingham Palace en bild som togs i förra veckan.

[/caption]

Bilden togs med anledning av prinsens 99:e födelsedag och på den poserar han stiligt tillsammans med drottning Elizabeth, 94, vid slottet Windsor.

Prins Philip föddes på Korfu Grekland den 10 juni 1921. Han fick då titeln prins Philippos av Grekland och Danmark. Hans far var prins Andreas av Grekland och Danmark och hans mamma Alice av Battenberg.

LÄS MER: Victoria avslöjar kungens okända egenskaper

I samband med prins Philips 99 årsdag får vi se honom och drottning Elizabeth på den här nytagna bilden.

Året efter utbröt revolutionen som tvingade kung Konstantin I av Grekland att abdikera. Hans yngre broder, Andreas, dömdes samtidigt till döden. Bröderna räddades dock av den brittiska flottan utsänd av kung George V av Storbritannien.

Den 18 månader unge Philippos färdades i en vagga gjord av en apelsinlåda. Turen gick till Paris, där de först bosatte sig. Han gick sedan i skola i såväl Frankrike, England och Tyskland.

LÄS MER: Victorias och Daniels dröm har blivit verklighet

Prins Philip har stöttat drottning Elizabeth sedan deras bröllop 1947.
Prins Philip har en lång karriär som duktig sjöofficer. Han var bland annat närvarande i Tokyos hamn när Japan kapitulerad inför amerikanska styrkor under andra världskriget den andra september 1945. Hans karriär avslutades dock när hans svärfar dog och hans hustru fick tillträda tronen.

Prinsen har varit beskyddare eller ordförande i över 800 organisationer, bland annat var han verksam som styrelseordförande i WWF 1981-96. Den 4 maj 2017 valde Philip att lämna alla sina kungliga uppdrag då han var till åren kommen.

LÄS MER: Stora oron för Charlene i Monaco – nu kommer svaret

Prins Philip med drottning Elizabeth efter födseln av prins Charles 1948.

Drottning Elizabeth och prins Philip har varit gifta i 72 år. Romansen tog sin början 1939 då Philip blev tillfrågad om han kunde visa dåvarande kungaparet och deras dotter runt på Darthmouth Naval College. Den 13- åriga Elizabeth kunde plötsligt inte släppa blicken från den tjusige ynglingen och resten är historia.

LÄS MER: Prins Daniels förändring efter enkla livet i Ockelbo

I prins Philip har drottning Elizabeth sitt största stöd. De delar också sin brittiska torra humor vilket har gett dem mängder av skratt under alla år tillsammans.

1947 gifte de sig till stort förtret för prinsens kvinnliga beundrarskara. Philip var under många år en riktig kvinnomagnet, karismatisk och modellvacker med sina stålblå ögon och sin självsäkra utstrålning.

Under åren är det många i kungafamiljens närhet som har beskrivit drottningen och prinsens relation som en fortsatt sprudlande tonårsromans. Han är helt enkelt hennes klippa i livet och födelsedagen tillbringade det kungliga paret tillsammans på Windsor.

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias oro för prins Oscar
LÄS MER: Hovets svar om Madeleines frånvaro i krisen
LÄS MER: Silvias starka längtan efter Estelle

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter