Drottning Margrethe trollband miljoner danskar

Znyheter

Årets höjdpunkt.

Som bekant älskar danska folket drottning Margrethe.

Och hennes nyårstal är viktigare än både sex och fyrverkerier, visar undersökningar.

[/caption]

Det är en helig tradition i vårt södra grannland. Ingen dansk medborgare börjar fira nyår förrän drottning Margrethe, 81, har hållit sitt traditionella nyårstal.

[/caption]

Och just ”traditionella” är det minst sagt befogat att tala om här. Det var för femtionde gången i rad som nyårstalet hölls till undersåtarna. Miljontals danskar satt klistrade framför tv-apparaterna när monarken inledde sitt tal.

LÄS MER: Prins harry och Meghan visar upp dottern Lilibet

Drottning Margrethe höll ett strålande nyårstal till det danska folket.

I Sverige har vi ”Kalle Anka” på julafton, i Danmark är det drottningens tal på nyårsafton – det är en i det närmaste helig ritual att höra henne summera året som gått och blicka framåt.

En gallupundersökning som gjordes för ett par år sedan visade att danskarna föredrog talet av deras regent framför sex eller fyrverkerier på nyårsafton.

En nyhet i år var möjligheten att skicka en personlig nyårshälsning till drottning Margrethe och den danska kungafamiljen via hovets hemsida.

LÄS MER: Meghan Markle kan fälla prins Andrew i domstol

Drottning Margrethe är en av världens mest populära kungligheter. Här med kronprins Frederik.
Drottning Margrethe brukar inte dra sig för att överraska eller sända ett viktigt budskap till sitt folk när hon talar till nationen. 2016 förkunnade hon till exempel att hennes numera framlidne make, prins Henrik, skulle gå i pension. För tre år sedan, 2018, påtalade hon vikten av att stävja antisemitism och främlingsfientlighet, skriver Kvällsposten.

Förra året uppstod faktiskt en viss turbulens efter talet då drottningen bland annat påstod att ”klimatet har blivit bättre” under coronapandemin – det var ett uttalande som upprörde och ifrågasattes.

– Jag studsade på det, för det är faktiskt inte helt sant, konstaterade Peter Langen, professor i klimatmodellering, till DR, rapporterade Kvällsposten.

LÄS MER: Madeleines nya kliv framåt i kungahuset
LÄS MER: Prinsessan Estelle och Oscars fina julhälsning
LÄS MER: Så mår drottning Silvia i dag – hovets nya besked

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter