Drottning Margrethes fina försoning med prins Joachim

Utländskt

En försoning mitt i sorgen.
Drottning Margrethe och prins Joachim har grävt ner stridsyxan.
Nya bilder visar ömhet mellan mor och son på en begravning.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-01-18

Det var tidigt i höstas som drottning Margrethe, 82, meddelade att hon tar bort de kungliga titlarna för prins Joachims, 53, barn.

[/caption]

Beslutet föll inte i god jord. Prins Joachim har varit öppet kritisk mot sin mamma och ”modellprinsen” Nikolai, 23, har uttryckt sin sorg och förtvivlan.

LÄS MER: Så plågades prins Harry under barndomen

Drottning Margrethe med sönerna kronprins Frederik och prins Joachim under begravningen. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Det blev en dämpad nyårsafton för prins Joachim och hans fyra barn – efter midnatt blev barnen av med sina prins- och prinsesstitlar.

Prinsessan Marie, 46, har berättat om sin oro och förtvivlan över ”dronningens” tuffa besked.

Athena har blivit mobbad i skolan, avslöjade prinsessan Marie i den danska tidningen BT strax efter att beslutet blev offentligt i Danmark.

LÄS MER: Victoria och Daniels glädjebesked på Haga slott

Det har stormat i den danska kungafamiljen sedan drottning Margrethe fråntog prins Joachims barn deras prins- och prinsesstitlar. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Drottning Margrethe har försvarat sig. Hon menar på att prins Joachim har känt till att det skulle bli en förändring sedan 6:e maj förra året.

– Beslutet har haft olika former längs vägen, men prins Joachim har varit involverad och informerad under hela processen. Men jag har självklart förståelse för att det här är svårt, säger hovets informationschef Lene Balleby, 65, till BT, rapporterar Svensk Damtidning.

Numera tituleras barnen excellenser och de har titlarna greve, grevinna och komtesse av Monpezat. Titeln komtesse använder man i vårt södra grannland om en greves ogifta dotter.

LÄS MER: Skrällen på TV4: Han blir kanalens nya kungareporter

Drottning Margrethe ångrar inte beslutet, men sedan det togs har det varit ett spänt läge i den danska kungafamiljen. Bild: Stoyan Nenov/AP/TT

Det har varit minst sagt spänt och infekterat i den danska kungafamiljen, något som drottning Margrethe faktiskt tog upp i sitt nyårstal.

Ett sorgligt besked för den danska kungafamiljen verkar dock ha haft en dämpande och försonande verkan på konflikten.

Den 10:e januari gick exkung Konstantin av Grekland bort. Han var gift med drottning Margrethes lillasyster, ex-drottningen Anne-Marie, 76.

Konstantin var en kär och omhuldad släkting för den danska kungafamiljen och hans frånfälle tycks ha fått kungligheterna att inse att livet är för kort för att bråkas bort.

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya succélook på galan

Drottning Margrethe möter prinsessan Anne i samband med kung Konstantins begravning. Bild: Nikolas Kominis/AP/TT

I samband med ex-kung Konstantins begravning var drottningen och prins Joachim kärvänliga mot varandra. På ömma bilder ser vi hur mor och son omfamnar varandra.

Vi får innerligt hoppas att familjen kan återfå den fina stämning som man alltid haft tidigare trots utmaningar med skilsmässor och dödsfall.

LÄS MER: Kungen stoppar prins Daniels 50-årsfest
LÄS MER: Prins Nikolais besvikelse efter drottningens besked
LÄS MER: Första bilderna på Victoria efter kungliga krisen

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt