Drottning Margrethes plötsliga kupp i svensk tv chockar

Utländskt

Vilken överraskning!

Drottning Margrethe har i sanning många strängar på sin lyra.

Nu överraskar den magnifika danskan igen.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-08-31

Drottning Margrethe, 83, är innerligt älskad av sina undersåtar. Danskarna kan inte få nog av sin ”dronning” som suttit på tronen ända sedan januari 1972.

[/caption]

Hon är sällsynt mångbegåvad och hade skapat både kostymer och scenografi till ”Snödrottningen” när baletten hade premiär i Köpenhamn i december 2019.

LÄS MER: Så tränades prins Daniel inför mötet med SVT-kvinnan

Drottning Margrethe är en fascinerande individ med många strängar på sin lyra. Bild: Fred Lancelot/AP/TT

Drottningen medgav själv inför den församlade pressen att hon var ”lite nervös” inför premiären av föreställningen. Hon fick dock beröm för sina insatser.

Det var inte första gången som den danska kungligheten var verksam som scenograf. Redan 1987 debuterade drottningen som scenograf till en tv-teater i Danmark.

Drottning Margrethes stora kunskaper och insikter imponerar på danskarna och även vi svenskar har lite anledning att vara stolta – hon är ju trots allt kusin med vår egen kung Carl Gustaf, 77.

De bägge kusinerna står väldigt nära varandra och i den nya dokumentärserien ”Kungens innersta krets” får vi höra drottning Margrethe tala om sin svenske släkting som i likhet med henne plikttroget strävat på som regent ända sedan tidigt 70-tal.

LÄS MER: Mette-Marits storslagna fest med älskade maken på slottet

Drottning Margrethe överraskar den svenska tv-publiken. Bild: Viaplay
Den 15 september i år har det gått hela 50 år sedan kungen besteg tronen efter att hans farfar Gustaf VI Adolf somnat in på Helsingborgs lasarett.

Kung Carl Gustaf har verkligen sett till att uppmärksamma den historiska tilldragelsen. Under året har kungaparet varit på turné under sina så kallade länsbesök.

Den stora festen är dock inte avklarad än.

Den 15 september är det på dagen 50 år sedan kungen blev kung och då blir en storslagen fest i dagarna två. Kungligheter från hela världen är inbjudna och det blir middagar, Te Deum och kortege genom Stockholm så att de tacksamma undersåtarna får möjlighet att visa sin respekt och tacksamhet för vår enastående monark.

LÄS MER: Kungens sorg över prinsessan Désirées svåra sjukdom

Det är i dokumentärserien”Kungens innersta krets” som drottning Margrethe medverkar. Bild: Viaplay

Under jubileumsåret har även flera dokumentärer om kungen släppts på olika streamingtjänster. En mycket intressant dokumentär är ”Kungens innersta krets” som nyligen hade premiär på Viaplay och TV3.

Det är Roger ”Royal-Roger” Lundgren, 48, som är mannen bakom ”Kungens innersta krets” vilket borgar för hög kvalitet.

Roger Lundgren hör till norra Europas främsta experter på kungligheter och dessutom har han en varm och innerlig privat vänskapsrelation med drottning Silvia, 79, vilket ger honom en unik tillgång till det svenska kungahuset.

Roger Lundgren fungerar även som en informell rådgivare till kungafamiljen i allmänhet och drottning Silvia i synnerhet och genom åren har han kommit att innebära väldigt mycket för kungahuset och monarkin.

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Drottning Silvias nära vän Roger ”Royal-Roger” Lundgren gör intervjuerna i den nya serien. Bild: Pär Levander

I dokumentärserien ”Kungens innersta krets” intervjuas flera av de människor som står kungen allra närmast – däribland prinsessan Christina, 80, drottning Silvia, jaktkamraten Leif GW Persson, 78, och inte minst drottning Margrethe, rapporterar Svensk Damtidning.

I premiäravsnittet ”Min bror kungen” berättar framförallt prinsessan Christina om livet med lillebror Carl Gustaf. Vi får höra om vår monark ända sedan de första stapplande stegen i barndomen till nutid.

Prinsessan Christina rörs till tårar när hon berättat om dagen då hennes älskade farfar, kung Gustaf VI Adolf avled och då lillebror, kronprins Carl Gustaf blev kung Carl Gustaf.

– Det var väldigt overkligt, berättar Christina i avsnittet.

LÄS MER: Kungens hemliga krav – ville ha tv-känd på sin stora fest

Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Bild: Anders Wiklund / TT kod 10040

För drottning Margrethe var det också en sorgens dag då Gustaf VI Adolf var hennes farfar och hon höll av honom väldigt mycket.

– Det var mycket sorgligt… Det var tungt, säger danskan bland annat i avsnittet.

Drottning Margrethe visar även bredden i sin begåvning. Hon genomför en riktigt tv-kupp och talar perfekt svenska under intervjun – en rejäl överraskning för alla oss svenskar som ju vant oss vid att hon talar danska.

LÄS MER: Avslöjat: Prinsessan Christina i syskonbråk med kungen
LÄS MER: Skarp kritik mot Meghan Markles sanslösa lyxvanor
LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Utländskt