Kungens hemliga krav – ville ha känd tv-man på sin stora fest

Kungafamiljen

Nu kommer det fram.
Inför festligheterna på Gripsholms slott hade kungen ett hemligt krav.
Han ville bestämt att en känd tv-man skulle medverka.

[/caption]

Av: Jennifer Erixon | Bilder: TT | Publicerad: 2023-08-19

I fäders spår för framtida fester. Vilket härligt party det blev på Gripsholms slott. Kungaparet firade att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung – och som man firade.

[/caption]

LÄS MER: Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: ”Mår illa”

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Gripsholms slott i Mariefred och den jubileumsafton som arrangerades med anledning av 500-årsjubileet av kungavalet Gustav Vasa. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Det är ju inte bara kung Carl Gustaf, 77, som firar 50 år på tronen i år. Det är även 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs domkyrka.

Sverige blev en självständig nation då och sedan dess har vi varit det – de senaste 50 åren har vi haft vår älskade kung Carl Gustaf som statschef.

Självfallet ville vår nutida kung hedra minnet av sin historiska kollega. Kungen har varit väldigt involverad i planeringen inför den stora festen på Gripsholms slott.

LÄS MER: Bilden avslöjar: Kungens förändring i ansiktet efter resa utomlands

Kungen hade själv fått utforma mycket av programmet och ville bestämt att en känd tv-man skulle vara konferencier. Bild: Stefan Jerrevång/TT code 60160
Monarken hade personligen bett om att Fredrik Lindström, 60, skulle vara ciceron och konferencier i samband med festligheterna.

– Fredrik Lindström stod högst på önskelistan, jag vill egentligen inte kalla det så, men så var det, säger Patrik Krall, 53, som är producent för jubileumsgalan till Expressen.

För programledaren och domaren i ”På spåret” var önskemålet en jackpot. Fredrik Lindström har ända sedan barndomen haft Gustav Vasa som något av en idol.

– Som barn hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle få göra något sånt här. Det här är en present till barnet i mig som jag nu har möjlighet att ge till mig själv. Det var en självklarhet att tacka ja, säger han till Expressen nöje.

LÄS MER: Efter sjukdomen: Kungens systrar orkar inte fira sin bror

Konfrenciern Fredrik Lindström var mycket underhållande under jubileumsaftonen med kungaparet i publiken. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Tv-profilen fick fria tyglar att forma kvällen och i sedvanlig ordning levererade den reslige programledaren med både esprit och humor. Fredrik Lindström hade en röd tråd – under kvällen avhandlades vårt stolta lands historia.

Det var inte bara kungafavoriten Fredrik Lindström som roade publiken denna den sköna augustikvällen. Kungens personliga favoritartister Lena Philipsson, 57, och Lisa Nilsson, 53, var på plats och sjöng vackert.

Även operasångaren Rickard Söderberg, 48, och en 45 man stark symfoniorkester bidrog till den festliga kvällen. Publiken och kungaparet bjöds på allt från ballader och folkvisor från 1500-talet till Hasse & Tage och nyskrivna grejer blandat med mycket humor.

LÄS MER: Experten: Prins Harry och Meghan lever som separerade

Det blev en mycket trevlig afton för kungaparet. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Publiken fick även ta del av kungens spännande historia som går att spåra tillbaka till Gustav Vasa.

– Hans majestät konungen härstammar ju från Gustav Vasa i rakt nedstigande led, men på en lite komplicerad och oväntad väg, så jag tänkte vi på ett roligt sätt skulle reda ut kungens släktskap med Vasa. Vi får se hur bjussig han är och om han vill vara delaktig på något sätt, konstaterade Fredrik Lindström före jubileumskvällen.

LÄS MER: Nya bilderna på prins Harry avslöjar okända ingreppet

Kungen tackar sångerskan Lisa Nilsson efter föreställningen. Bakom monarken ser vi drottning Silvia samtala med artisten Lena Philipsson. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Och visst var kungen bjussig. Vår monark var uppe på scen och talade till den förtjusta publiken – det var en riktig helkväll med fin underhållning och många skratt.

I publiken fanns bland andra landshövding Beatrice Ask, 67, och riksdagens folkkäre talman Andreas Norlén, 50, med sin älskade hustru, Helena Norlén, 48.

Före konserten fick kung Carl Gustaf och drottning Silvia även förmånen att ta del av en textilväv föreställande Gustav Vasa. Konstnären Frida Lindberg kunde stolt visa upp sitt verk på Gripsholms slott i Mariefred.

LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris: ”Hon blir förödmjukad”
LÄS MER: ÖB:s nya kärlek: Så förförde kvinnan den gifte Micael Bydén
LÄS MER: Victoria och Daniels stora glädje efter babybeskedet

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen