Raseriet mot Madeleines okända lyxliv i Sverige: "Mår illa"

Kungafamiljen

Prinsessan Madeleine får allt mer kritik.
Lyxrenoveringen av hennes jättevåning för skattepengar väcker vrede.
Men det finns en sak som gör vanligt folk ännu argare.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-08-10

Prinsessan Madeleine, 41, har under flera år levt ett behagligt liv under de amerikanska palmerna i soliga Florida.

[/caption]

Tillsammans med maken Chris O’Neill, 49, bor hon i en palatsliknande villa i ett av Miamis mest exklusiva områden med mycket förmögna personer som grannar.

LÄS MER: Privat video med kungaparet väcker reaktioner i utlandet

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill lever ett privilegierat liv i ett av Miamis mest exklusiva områden. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Hemma i Sverige väntar en lyxrenoverad paradvåning på prinsessan Madeleine i Hovstallet mitt i centrala Stockholm, bara ett stenkast från Dramaten.

Lägenheten har renoverats av Statens fastighetsverk vid två tillfällen sedan 2014 och notan på över 12 miljoner kronor fick skattebetalarna stå för. Det har även avslöjats att kungahuset inte ens ville betala för Madeleines diskmaskin.

Den jättelika bostaden som ligger på exklusiva Östermalm inrymmer all tänkbar lyx som exempelvis vinkällare, dressingroom och en mängd sovrum med tillhörande badrum.

När prinsessan Madeleines bostad uppmärksammades av SVT:s ”Uppdrag granskning” vägrade kungen svara på frågor som sin dispositionsrätt. Den gamla överenskommelsen innebär att Statens fastighetsverk ofta lyxrenoverar bostäderna som monarken förfogar över – och som han därefter delar ut till familj, personal, nära vänner och andra viktiga kontakter.

LÄS MER: Här festar drottning Silvia loss med Eva O’Neill på hemlig resa

Hemma i Stockholm finns prinsessan Madeleines lyxrenoverade våning i Hovstallet. Notan för ombyggnationerna på över 12 miljoner kronor fick skattebetalarna stå för. Bilder: TT
Prinsessan Madeleines bostad, som ingår i ovan nämnda regel, står dock nu och gapar tom.

Nyligen lät hovets informationschef Margareta Thorgren, 60, meddela att prinsessparet inte alls ska flytta hem i augusti som det var planerat.

Experterna är övertygade om att det är Chris O’Neill som satt käppar i hjulet.

– Det verkar som om det är Chris som inte känner sig mogen eller villig att permanent flytta till Sverige. Han trivs inte i hovlivet och i det lilla Stockholm kan han inte leva ett lyckligt parallellt liv, säger hovexperten Herman Lindqvist, 80,  till Svensk Dam och fortsätter:

– Det är också möjligt att paret inte känner sig frestar att klämma in sin familj med barn och hemhjälp i lägenheten i Hovstallet. De är vana vid att leva i rymliga hus med egen trädgård, pool osv. För dem skulle flytten bli en klar försämring. Förmodligen är detta en fråga som het debatteras makarna emellan.

LÄS MER: Tv-profil avslöjar hemligheterna om Victoria och Daniel

Prinsessan Madeleine och hennes make Chris O’Neill under nationaldagsfirandet i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenskarna verkar dock tycka att 400 kvadratmeter är en helt okej storlek för en trebarnsfamilj.

Nu reagerar dock många på en annan sak som framkommer i en video på Aftonbladet som tar upp prinsessan Madeleines ståndsmässiga våning.

Kungens dotter betalar inte en krona i hyra för våningen som alltså kostat skattebetalarna över 12 miljoner kronor.

LÄS MER: Kung Charles markering mot prins Harry efter sveket

Prinsessan Madeleine får nu allt mer kritik av svenska folket. Bild: Jessica Gow/TT

Vreden växer hos folket och på nätet riktigt kokar det.

– Detaljen som skapar upprör i kommentarerna är vad prinsessan betalar för detta. I videon förklarar de nämligen att Madeleine bor gratis i lägenheten i Hovstallet, eftersom att kungafamiljen får bo gratis i kungens fastigheter, skriver Svensk Dam som rapporterar att folk blir upprörda över saken.

– Mår illa… det är en skam att vi vanliga människor måste kämpa vända på varenda kronor medan de kan frottera sig i lyx och flärd på vår bekostnad, skriver en person i kommentarsfältet för inlägget.

– Varför får dom bo gratis? Jag vill också bo gratis? kommenterar en annan.

LÄS MER: Nya beskedet om Madeleine och Chris – hovet berättar allt

Hovexperterna tror inte att prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har för avsikt att flytta till Sverige. Bild: Mikael Fritzon/TT

Enligt hovet kommer prinsessan Madeleine och familjen flytta till Sverige nästa år.

Det beskedet är det dock ingen hovexpert som tror på.

– Det är Chris O’Neill som har satt ner foten. Han vill inte bo i Stockholm där han hela tiden blir igenkänd, konstaterade den rutinerade hovexperten Johan T Lindwall, 51, nyligen i en ingående analys.

LÄS MER: ÖB Micael Bydén visar upp nya flickvännen i direktsänd tv
LÄS MER: Bilderna avslöjar: Victorias beslut om Estelles nya look
LÄS MER: Chris O’Neills tuffa kamp med Madeleine i äktenskapet

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen