Silvias stenhårda krav – strikta reglerna vid drottningens besök

Kungafamiljen

Det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Drottning Silvias regelverk får inte brytas.

Kungligheten hade tydliga krav på pensionärerna under De gamlas dag.

[/caption]

Varje år sedan 1998 firar Ekerö kommun De gamlas dag. Det var drottning Silvia, 79, själv som initierade dagen för 25 år sedan.

[/caption]

Varje år sedan dess har Silvia förgyllt tillvaron hos Ekerös äldre invånare under en festlig dag på sensommaren. Drottningholms slott ligger ju som bekant i Ekerö kommun och kungaparet är engagerade och bryr sig om undersåtarna de har som grannar.

LÄS MER: ÖB:s nya kärlek: Så förförde kvinnan den gifte Micael Bydén

Drottning Silvia har specifika regler som kommuniceras ut innan hennes olika besök. Bild: TT

Nyligen var det återigen dags för De gamlas dag på Ekerö och i vanlig ordning var det picknick och underhållning i Ekebyhovs slottspark invid Ekebyhov slott som ägs av kommunen.

Drottning Silvias närvaro är oerhört uppskattad – men det finns ett regelverk som de gamla var tvungna att förhålla sig till.

Den vackra kungligheten, som ju är tyska, är uppvuxen under mottot ”ordnung muss sein” och ve den som vågar sig på att bryta mot föreskrifterna som seniorerna fick ta del av innan drottningen anlände.

LÄS MER: Efter beskedet med Chris: Madeleine går under jorden

Innan drottning Silvia besökte De gamlas dag på Ekerö skickade hovet ett PM med reglerna kring hur kungligheten skulle behandlas. Bild: Ekerö kommun
Det kan tyckas hårt av Silvia att hon har ett speciellt regelverk som måste följas slaviskt. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom – det är av omtanke som drottningen vill att alla ska veta vad som gäller så att dagen flyter på utan incidenter eller oro.

Silvia månar om de strävsamma pensionärerna och hon vet att de gamla blir lugnare och mår bättre om det finns en tydlighet kring den kungliga etiketten som alla förväntas följa.

Hovet hade därför skickat ett skriftligt PM till kommunen före besöket på De gamlas dag.

LÄS MER: Victoria och Daniel lämnar Haga – flyttar in i nytt lyxhus

När folket träffar drottning Silvia får inte så kallade selfies tas och man bör dessutom inte fotografera henne för nära. Bild: Johan Nilsson/TT

Tidningen Mitt-i har tagit del av de skriftliga instruktionerna och där finns bland annat allmän information som kan vara bra att veta för en arrangör som väntar kungligt besök.

Det handlar exempelvis om att kungligheterna har sällskap av livvakter och en adjutant/hovdam. I instruktionen finns även tydliga begränsningar att förhålla sig till – vissa beteenden är helt enkelt inte acceptabla.

Man får fotografera drottningen, men det måste ske diskret och respektfullt:

– Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes, står det i instruktionerna enligt tidningen Mitt-i, rapporterar Svensk Damtidning.

LÄS MER: Nya privata kärleksbilden på Victoria och Daniel

Drottning Silvia är ett proffs och visar alltid sin bästa sida under besöken runt om i lander. Bild: Christine Olsson/TT

Det är ju trots allt ett fullt rimligt önskemål från Silvia. De så kallade selfisarna är ett nutida otyg och det passar sig inte för en kunglighet att tvingas utstå slikt som om Silvia vore något slags popstjärna.

Dessutom är selfie-förbudet inte något som bara det svenska kungahuset är motståndare till. Salig drottning Elizabeth avskydde fenomenet och nåde den som försökte sig på att ta en sådan bild med henne.

Drottning Elizabeth upplevde det som både märkligt och förvirrande när folk svärmades runt henne för att ta selfies.

Tack vare drottning Silvias tydliga instruktioner avlöpte De gamlas dag helt utan incidenter – det blev en strålande dag.

LÄS MER: Så charmade SVT-kvinnan prins Daniel under intervjun
LÄS MER: Kungens stora sorg över prinsessan Désirées svåra sjukdom
LÄS MER: Stora oron för Madeleines äktenskap med Chris: ”Iskyla”

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen