Experter inkopplade: Victoria om minnet hon bär på än idag

Kungafamiljen

Hon glömmer det aldrig.
Nu väljer kronprinsessan Victoria att berätta om när experter kopplades in tidigt i hennes barndom.
Det går inte att ta miste på att kungligheten är berörd efter att hon fått hjälp med sin stora oro.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2024-06-06

Kronprinsessan Victoria, 46, är en ytterst varm och tillgänglig person – det är dock väldigt sällan som hon blir riktigt privat, nu har det emellertid hänt.

[/caption]

Det var i samband med invigningen av Naturhistoriska riksmuseets nya basutställning ”Värld av vatten” som Victoria inte kunde låta bli att bli personlig i sitt tal.

LÄS MER: Stora oron för prinsessan Désirée: kungens syster spårlöst försvunnen

Kronprinsessan Victoria och prins Oscar på Naturhistoriska riksmuseet under invigningen av basutställningen ”Värld av vatten”. Bild: Claudio Bresciani

Plötsligt översköljdes hon av minnen från sin barndom och kungligheten valde att dela med sig av den oro hon kände som barn och hur de ytterst kvalificerade experterna som kopplades in kunde hjälpa henne.

– Utställningen berättar om livet i haven och vattnets betydelse för vår planet genom fyra olika teman; Vattenplaneten, organismers anpassning till vatten, svenska vatten samt människans påverkan på vattenmiljöer, skriver Svensk Damtidning.

I samband med invigningen höll kronprinsessan Victoria ett tal inför inbjudna gäster, personal och media.

LÄS MER: Sofia och Carl Philips härliga familjelycka: ”Det blir en flicka!”

Kronprinsessan Victoria berättade om sitt minne. Bild: Claudio Bresciani/TT
Redan inledningen av talet präglades av att kungligheten blev personlig på ett sätt som vi sällan ser henne bli.

Hon avslöjade att minnena från barndomen kom över henne under den nya utställningen. Victoria valde därför att dela med sig av det mest privata och berätta om den oro hon känt som liten flicka.

Det som gjorde det hela än mer känslosamt och speciellt var att lille prins Oscar, 8, stod vid sin mors sida när hon tog till orda och avslöjade vad som egentligen hände i barndomen.

LÄS MER: Avslöjat: Victorias svårigheter i äktenskapet med prins Daniel

Kronprinsessan Victoria fick sällskap av prins Oscar på jobbet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Hon berättade om hur experter blev inkopplade för att hjälpa henne.

– När jag var barn hade jag en snigel, eller kanske rättare sagt en liten snäcka, som jag döpte till Johanna. Jag hittade Johanna en sommar på Öland och envisades med att ta henne hem till Stockholm, börjar Victoria och fortsätter:

– Det gick bra till en början. Men så blev det kallt. Och jag insåg att Johanna kanske inte skulle överleva vintern. Hur övervintrar en snäcka? Så jag frågade mamma och pappa vad jag skulle göra. De visste inte, men tog kontakt med Naturhistoriska riksmuseet. Svaret lät inte vänta på sig. Vi var hjärtligt välkomna för att få veta mer.

LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria

Kronprinsessan Victoria mindes plötsligt saker från sin barndom. Bild: Claudio Bresciani/TT

Efter att experterna vid Naturhistoriska riksmuseet blivit inkopplade packade Victoria ner sin snigel i sitt terrarium och begav sig iväg till museet tillsammans med pappa, kung Carl Gustaf, 78, och mamma, drottning Silvia, 80.

– På plats möttes de av experter, som svarade på alla möjliga frågor den då unga kronprinsessan hade. Det gjorde att Johanna överlevde vintern – till Victorias stora glädje, skriver Svensk Damtidning.

Victoria berättar i sitt tal om den glädje hon erfor efter att experterna hjälpt henne så fint i barndomen.

– Jag är än i dag tacksam över att Naturhistoriska tog min oro på allvar. Och för att personalen så pedagogiskt förklarade för mig vad som krävdes för att Johanna skulle överleva. Jag har allt sedan dess – och nu så här många besök senare – stor respekt för er gedigna kunskap och pedagogiska sätt. Och jag vet att ni även i dag arbetar med att öka ungas förståelse och omtanke för naturen.

En vacker berättelse ur verkliga livet. Kronprinsessan Victoria gör verkligen skillnad.

LÄS MER: Madeleine och Chris bryter upp – berättar med egna ord
LÄS MER: Kändiskvinnans avslöjande ord om träffen med prins Daniel
LÄS MER: Nya hotet mot kung Frederik och drottning Mary

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen