I svåra tider måste man unna sig något riktigt gott.
Vad är då lämpligare än prinsessan Madeleines Mars brownies.
Vi ger dig receptet till kunglighetens smarriga amerikanska bakverk som hennes make är så svag för.
[/caption]
I förstone ter det sig säkerligen lite förvånande, men det förhåller sig faktiskt så att prinsessan Madeleine, 37, är den mest husliga i kungafamiljen. Den vackra prinsessan är ju mest förknippad med flärd och glamour, men faktum är att hon är en fena vid spisen.
[/caption]
Madeleines intresse för husliga sysslor väcktes redan som barn och om ni går in på SVT Öppet Arkiv och tittar på gamla härliga inslag med kungafamiljens jul – där man bland annat bakar pepparkakor – blir det tydligt vem av de tre fina kungabarnen som är mest engagerad i bakandet.
LÄS MER: Skrällen: Drottning Elizabeths historiska tv-tal
Prinsessan Madeleine har fullt fokus medan prins Carl Philip, 40, mest vill smygäta pepparkaksdeg och kronprinsessan Victoria, 42, hellre vill julpyssla och tillverka pynt än att kavla deg.
Hemma på Drottningholm rumsterade prinsessan Madeleine ofta om i köket och fick mycken värdefull kunskap och kvalificerade tips av husmor på det vackra slottet i Ekerö kommun strax utanför Stockholm.
LÄS MER: Åtgärderna kring prins Daniel i coronakrisen
Prinsessan har både bredd och spetskompetens i köket. Hon räds inte för riktigt avancerade rätter och tycker tillexempel om att confitera sina ankor själv, ett inte helt okomplicerat jobb.
Madeleine är även känd för att vara riktigt snitsig på att tillaga Lyonrätten quenelle de brochet. En avlång, torpedliknande, fransk fiskbulle som prinsessan formar av gäddfärs, ägg och brödsmulor, därefter gratinerar hon den med en silkeslent gräddig mousseline-sås.
Den goda rätten har prinsessan lärt sig under otaliga somrar som hon tillbringat i Villa Mirage i Saint-Maxime utanför Saint Tropez.
LÄS MER: Drottning Margrethes skarpa markering mot prins Joachim
Ofta brukar det ju förhålla sig så att antingen är man bra på matlagningen eller på desserter och kakor.
Men prinsessan Madeleine är precis lika vass i bägge kategorierna, det är mången imponerad matgäst till kungligheten som med en viss förundran i rösten konstaterat att den vackra prinsessan rentav håller professionell klass vid spisen och bakbordet.
Hemma i Florida har Madeleine ofta konkurrens av maken Chris O’Neill, 45, vid spisen. Amerikanen är inte så mycket för desserter och att baka men han är väldigt duktig vid spisen.
LÄS MER: Så skyddar prins Harry och Meghan sonen mot coronaviruset
Chris gör ofta mustiga grytor med inspiration från den amerikanska södern men hans paradrätt är en perfekt pasta Vongole.
Och självfallet är Chris en hejare på att grilla, det ingår i den amerikanska mansrollen. Och han gör gärna såsen till maten. Den framgångsrike finansmannen är extra svag för en sötstark mangosås och en hemvispad bearnaisesås som han toppar med lite konjak.
När Chris står för varmrätten brukar prinsessan Madeleine ta på sig dessertförklädet.
LÄS MER: Eva O’Neill visar upp sin glammiga galagarderob
En favorit på senare tid, sedan familjen rotat sig i USA, är brownies som är en liten, rektangulär eller kvadratisk chokladkaka.
Brownies har sitt ursprung i USA och några spännande recept ska prinsessan ha fått av svärmor Eva O’Neill, 80, som inte heller är oäven vid spisen.
Konsistensen är mjuk och lite kladdig och en Brownie påminner lite om svensk kladdkaka som Madeleine ofta bakade till tjejkompisarna när hon gick på gymnasiet.
LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar du Silvias egen kaka
En favorit-brownie för prinsessan Madeleine är just nu Mars brownie. Namnet Mars syftar dock inte på månaden utan på den amerikanska chokladkakan som man glaserar kakorna med.
Så här bakar du Madeleines mumsiga chokladkaka:
Browniebotten
150 gram margarin eller smör (prinsessan föredrar smör)
3 dl strösocker
1.8 dl kakao
0.5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
4 st Mars choklad, 51 g
Kolakräm 200 gram
Margarin eller smör
2 burkar kondenserad mjölk
1 dl strösocker
0.5 tsk salt
2 st Mars choklad, 51 g
LÄS MER: Prinsessan Christinas bakslag i coronakrisen
Gör så här:
-
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rektangulär form, 23×33 cm (som en halv långpanna), med bakplåtspapper. Hacka upp fyra Mars chokladbitar.
- Lägg margarinet (i bitar), socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke som tål värme. Smält samman dessa ingredienser över ett vattenbad. Rör med en träslev tills ingredienserna liknar en kladdkakesmet. Ta bort från vattenbadet.
- Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet och rör noga med sleven, tills smeten är slät. Vänd ner bitarna av Mars choklad.
- Släta ut browniesmeten i formen. Grädda ca 20 minuter.
- Kolakrämen: Smält margarinet eller smöret i en kastrull på låg värme. Tillsätt den kondenserade mjölken, sockret och saltet. Rör om i kastrullen medan krämen kokar upp. (Detta tar ett tag.) Efter att krämen börjat koka så fortsätter man röra i ca 5 minuter, tills krämen tjocknat något.
- Hacka upp två Mars chokladbitar. Häll hälften av krämen över den kalla browniekakan. Fördela Mars chokladen över kakan. Häll över resten av krämen. Låt kakan svalna i kylskåp, minst en timme.
- Lyft upp kakan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet. Skär kakan i ganska små bitar (de är väldigt mäktiga) och ofta får Madeleine ransonera Chris intag av den smarriga kakan.
LÄS MER: Prins Albert smittad av det dödliga viruset
LÄS MER: Därför övervann Daniels kärlek till Victoria allt
LÄS MER: Prins Philip förd i ilfart till drottning Elizabeth