Känner ni för en riktigt rojalistisk weekend så ska ni passa på och baka kung Carl Gustafs härliga tigerkaka.
Vår konung har en väldigt speciell relation till den klassiska mjuka kakan med ljuvlig smak av både vanilj och choklad.
Kunglighetens faiblesse för bakverket kom faktiskt att grundläggas redan i barndomen.
[/caption]
Den franske poeten Marcel Proust hade sina Madeleine-kakor som förnam honom om svunna tider. När kungen tar ett en stadig bit av tigerkaka så förs han direkt åter till sin barndoms Haga, där stenar han lekt.
[/caption]
Det var kungens älskade barnflicka Ingrid ”Nenne” Björnberg som bakade den vackra marmorerade kakan och för vår monark är den intimt förknippad med hans uppväxt – icke desto mindre sägs han vara svårligen förtjust i tigerkaka än i dag.
LÄS MER: Efter olyckan: Kronprins Frederik åter på akuten
Av tradition och hävd serveras vår konung alltid bakverket på sin födelsedag, även midsommardagen är intimt förknippad med kakan i kungafamiljen.
Det går inte att överskatta den betydelse som barnflickan Nenne haft för kungafamiljen i allmänhet och kungen i synnerhet.
LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar du Silvias egen kaka
Då vår konung blev faderlös redan som ettåring och då prinsessan Sibylla var en något distanserad mor – sannolikt som en följd av sin stränga uppväxt i Tyskland och sorgen hon vederfor när arvprinsen Gustaf Adolf så tragiskt omkom i en flygolycka i Köpenhamn 1947 – kom Nenne att ge kungen så mycken kärlek och trygghet, en känsla han än i dag kopplar till tigerkakan.
För kungen var det en stor glädje när Nenne återvände i sin roll som barnsköterska och tog hand om kronprinsessan Victoria, 42, prins Carl Philip, 40, och prinsessan Madeleine, 37, när de var små barn.
LÄS MER: Skandalprinsens privatfest – ett pinsamt jättefiasko
Men framför allt var Nenne otroligt älskad av Hagasessorna och mest av allt av den lille kronprinsen Carl Gustaf.
– Vår mor var ibland fruktansvärt avundsjuk på henne, för det var till Nenne vi gick med våra små och stora bekymmer. Detta hade dock en helt naturlig förklaring. Vår mor var ju tvungen att ägna mycket tid åt hovets plikter och var ofta hemifrån på olika uppdrag, har prinsessan Birgitta, 83, skrivit i sina memoarer ”Min egen väg”, rapporterar GT.
LÄS MER: Prins Harry och Meghan köper köper drömhus i Los Angeles
En tydlig illustration av hur viktig Nenne var för lille Carl Gustaf var den gången hon skulle åka på en sällsynt semester och den blivande konungen fick för sig att hon aldrig skulle återvända.
– Nenne hade knappt hunnit lämna huset förrän Carl Gustaf började storgråta. Han var alldeles otröstlig och klamrade sig fast vid mig som en apa. Mina försök att lugna honom tjänade ingenting till, han bara fortsatte att gråta vad jag än gjorde. Till sist började jag bli trött i armarna och försökte ställa ner honom på marken igen, men det ville han på inga villkor höra talas om, har prinsessan Birgitta skrivit.
LÄS MER: Silvia i tårar – drottningens egna ord efter beskedet
Med allt detta sagt ter det sig inte förvånande att just tigerkaka blivit så speciell för vår stilige regent.
Nu kan ni själva få den härliga känslan av att det är en solig vårdag på Haga slott, möblerna är utburna i den lummiga trädgården, en rejäl tillbringare med hallonsaft står på bordet och en rykande varm tigerkaka sätts ner på bordet av den tryggt skrockande Nenne som skär upp den första biten till lille Carl Gustaf.
LÄS MER: Chock i societeten: Prins Carl Philips nära vän skiljer sig
Det hände till jularna att Nenne bakade en Tigerkaka med lite saffran och rivet apelsinskal i, men den föll aldrig riktigt kungen på läppen.
Så bakar du kungens goda tigerkaka:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 1/2 liter.
Vispa smör och socker poröst med elvisp eller i en hushållsmaskin. Rör ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten tillsammans med vätskan (mjölk eller grädde).
Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.
Klicka hälften av den ljusa smeten i formen. Fyll på med ett lager mörk och sedan resten av den ljusa smeten. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan blir marmorerad.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.
Ingredienser
PORTIONER: ca 15 bitar
200 g rumstempererat smör (+ extra till formen)
kokos eller ströbröd
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl (ca 240 g)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk eller grädde
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
LÄS MER: Bild-Extra: Här imponerar prinsessan Estelle på mamma Victoria
LÄS MER: Sofias succé: Utsedd till världens bäst klädda prinsessa
LÄS MER: Oj! Polisen försökte stoppa kungen i nykterhetskontroll