Åh, vilken smarrigt makaronimums.
Prinsessan Sofias favoritmat har amerikansk knorr.
Den vackra kungligheten lärde sig uppskatta rätten under sin tid i New York.
[/caption]
Prinsessan Sofia, 35, är innerligt trött på tjatet om hennes bakgrund som lättklädd glamourmodell och deltagare i realitysåpan ”Paradise Hotel”.
[/caption]
Efter att hon blev kunglig har den vackra dalkullan gång på gång visat alla belackare att hon uppbär prinsesstiteln inte bara på ett charmant sätt utan på ett strålande manér.
LÄS MER: Stora oron för Charlène i Monaco – nu kommer svaret
Prinsessan Sofia har ju hyllats globalt för sina insatser i den svenska sjukvården under coronakrisen. Frågan är om någon svensk kunglighet har fått lika mycket positiv press världen över sedan salige Folke Bernadottes dagar.
Sofia har blivit omskriven från USA till Indien av mäkta imponerade skribenter som tycker att prinsessans insats i vårdarbetet på Sophiahemmet i Stockholm är remarkabel.
För Sofia är det naturligtvis både roligt och ärorikt att bli så uppmärksammad. Hon gör ett strålande jobb i sin roll vid prins Carl Philips, 41, sida och det sägs att självaste monarken, kung Carl Gustaf, 74, är väldigt nöjd och imponerad av sin vackra svärdotter med det behagliga och chosefria sättet.
LÄS MER: Så firade Madeleine svenska nationaldagen i Florida
Prinsessan Sofia har dock flera kvaliteter förutom att hon rör sig hemtamt i kungliga miljöer. Hon är riktigt duktig på att laga mat. Husmanskost är en av specialiteterna och prinsessan fick med sig flera uppskattade recept från hemmet i Älvdalen.
Men den slanka och sportiga prinsessan lagar gärna lite smalare och nyttigare mat som thailändska sallader. Prinsessan är noggrann med vad hon äter, hon vill behålla sin vackra figur.
Men Sofia har en last som hon fick med sig efter åren i New York – prinsessan älskar mac and cheese. Macaroni and cheese är en pastagratäng som är en kombination av kokta rörmakaroner och en smarrig ostsås.
LÄS MER: Prins Daniels förändring efter enkla livet i Ockelbo
En av de första rätterna hon bjöd Carl Philip på sägs ha varit en mac’n cheese som hon förutom cheddarost toppade med exklusiv Gruyère – vad hon inte visste var att prinsen älskar Gruyère-ost som han kommit i kontakt med under alla sina skidresor till Schweiz och de franska alperna.
Det sägs ju att vägen till mannens hjärta går via magen och när Carl Philip mumsade på Sofias mac’n cheese föll han pladask. Nu hade det säkert blivit de två ändå med man ska inte underskatta vikten av mac’n cheese för parets romantiska kärlekshistoria.
Tidigare gjorde Sofia mest ”renodlade” mac’n cheese men efter att prins Carl Philip och hon fick sönerna prins Gabriel, 2, och prins Alexander, 4, har hon valt att försvenska receptet lite och numera är det snarare en makaronipudding hon brukar göra i hemmet på Djurgården.
LÄS MER: Camillas framtida drottningtitel ifrågasätts
Till makaronilådan serverar Sofia alltid lingonsylt, många gillar ju ketchup till men prinsessan tycker det är för mycket socker i ketchup och hon vill inte att barnen vänjer sig vid det.
– Prinsessan Sofia har ju varit vegetarian, men sedan hon fick sina pojkar tummar hon ibland lite på reglerna, berättar en väninna nära sessan.
Sofia brukar ha rökt sidfläsk i sin makaronilåda, men inte för mycket, för att få fram sältan utan att behöva tillsätta vanligt salt som hon brukar vara lite försiktig med. Istället för gul lök använder prinsessan purjolök då hon har lite känslig mage.
När hon gör makaronilåda till hela familjen är det oftast cheddarost men det händer att Sofia gör en mac’n cheese med sitt gamla recept med Gruyère-ost när hon vill mysa till det med prinsen. Då blir det bara de två, en mac’n cheese, rödvin och levande ljus i soffan framför en bra film på Villa Solbacken.
LÄS MER: Drottning Silvias starka längtan efter Estelle
Här är ingredienserna:
4 dl (okokta) makaroner
0,5 tsk salt
Vatten
1 st purjolök
1 msk smör att steka i
400 g sidfläsk
Äggstanning
3 st ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 2 dl (ca 80 g) riven ost
Utrustning:
Ugnsform som allt får plats i.
LÄS MER: Gott i helgen: Silvias krämiga nässelsoppa
Gör så här:
Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Häll sedan av vattnet.
Skölj under tiden purjolöken och skiva den och skär sedan varje skiva på mitten. Strimla skinkan eller sidfläsket. Prinsessan Sofia brukar värma tärningarna av sidfläsk i ugnen (220 grader) i tolv minuter för att fettet ska stekas bort.
Om man vill kan man sedan steka purjolöken tillsammans med skinkan några minuter i en stekpanna med en klick smör, då får man godare lök- och skinksmak men det är inte nödvändigt och kan hoppas över för att spara tid.
Blanda de kokta makaronerna med purjolöken och skinkan/sidfläsket i en ugnsform.
(Beroende på vad man har för ugnsform så kan den behöva smörjas först.)
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt och svartpeppar. Vispa lätt ihop.
Häll över makaronerna, purjolöken och skinkan.
Riv osten och strö över den.
Grädda mitt i ugnen i i 200°C i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.
Smaklig spis!
LÄS MER: Victoria kan stoppas – från sin egen födelsedag
LÄS MER: Prins Joachim coronasjuk efter illegal lyxfest
LÄS MER: Sofias succé – utsedd till världens bäst klädda