Gott i helgen: Kungen älskar Silvias krämiga nässelsoppa

Znyheter

Gott, nyttigt och vilken vårkänsla.
Drottning Silvia tycker om att överraska maken med en härlig nässelsoppa.
Så lätt lagar du kungligheternas krämiga maträtt.

[/caption]

Drottning Silvia, 76, och kung Carl Gustaf, 74, rår om varandra på Stenhammars slott utanför Flen där det finns gott om tid för aktiviteter i det stora köket.

[/caption]

Paret sitter i självvald karantän sedan drygt två månader tillbaka och de träffar inga utomstående.

Kungens adjutant är på plats för att hjälpa till med praktiska bestyr annars är det bara kungaparet i familjen som just nu bor på det vackra slottet som även är ett mönsterjordbruk.

LÄS MER: 8 lyxiga godbitar ur Silvias eleganta hatt-skafferi

När kungaparet är på Stenhammars slott plockar drottning Silvia nässlor till sin krämiga soppa.

På Stenhammars slott har kungen och Silvia chansen att få uppleva mycket egentid tillsammans på ett närmast unikt sätt för kungaparet. Normalt sett arbetar ju våra kungligheter flitigt men som en följd av coronakrisen har paret numera ovanligt mycket tid att ägna sig åt varandra.

Man tar sköna långpromenader i det grönskande landskapet och vovven Brandie följer med som uppskattat sällskap.

LÄS MER: Drottning Elizabeths okända kusin träder fram

Kungen är mycket förtjust i drottning Silvias krämiga soppa som hon serverar med ägghalvor och kokt potatis.




Drottningen passar på att njuta av våren och läckerheterna som naturen bjuder på.

När nyhetsbyrån TT:s fotograf var plats för att hälsa på inför kungens födelsedag så såg Silvia till att plocka brännässlor som just nu har nya späda nässelskott som lämpar sig väl för en härlig nässelsoppa.

Kungen är själv en hängiven matlagare men just drottningens nässelsoppa var han lite tveksam inför.

– Jag måste nog gå hem och googla några recept först innan vi provar, sa kungen till fotografen.

LÄS MER: Kungen och drottning Silvias glada besked mitt i krisen

Kungaparet har tagit sin tillflykt till Stenhammars slott där de nu med fasa följer coronavirusets härjningar runt om i världen.

Silvia vet dock vad hon gör och vi kan vara säkra på att soppan blev smarrig. Nässelsoppa äter man främst under våren och försommaren då man passar på att skörda nya späda nässelskott.

Silvia inledde med att förvälla nässlorna och fick hon något över så går det att frysa in nässlorna och äta senare. Den delikata soppan ätes främst i Norden och i delar av Östeuropa.

LÄS MER: Tunga beskedet för prins Daniels och hans mamma

Drottning Silvias goda nässelsoppa är enkel att tillaga och riktigt smälter i munnen.

Så här lagar du drottning Silvias krämiga nässelsoppa: 

Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.

Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.

Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och eventuellt lite sherry.

Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

LÄS MER: Victoria kan stoppas – från sin egen födelsedag

Kungen och drottningen njuter av härliga dagar på Stenhammars slott där det finns gott om tid för matlagning i köket.

Ingredienser:

ca 2 l nyplockade, späda nässlor

ca 1 l vatten

salt

1 msk smör

3 msk vetemjöl

2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk

1 dl grädde

ev 3 msk torr sherry

2 msk hackad gräslök

4 hårdkokta ägghalvor till servering

Silvia sägs servera sin soppa med ny

Silvia sägs gärna servera sin krämiga nässelsoppa med kokt potatis då det ger måltiden en något matigare karaktär.

LÄS MER: Gott i helgen: Så enkelt bakar du Silvias egen kaka
LÄS MER: Eva O’Neill visar upp glammiga galagarderoben
LÄS MER: Estelles härliga dag med mamma på Haga slott

[/caption]



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



Senaste nyheter

Mer om Znyheter