Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom förvärrad – allt sämre

Utländskt

Läget är allvarligt.

Nu kommer läkarnas nya besked.

Kronprinsessan Mette-Marits sjukdom eskalerar.


[/caption]

Kronprinsessan Mette-Marit, 50, tvingades lämna återbud till kung Carl Gustafs, 77, 50-årsjubileum.

[/caption]

Den blonda norskan var tänkt som en av hedersgästerna på den stora banketten i Rikssalen. Dessvärre uteblev Mette-Marit helt. Hon var i för dåligt skick helt enkelt.

LÄS MER: Bild-Extra: Victoria njöt med vovven Rio i nationalparken

Kronprinsessan Mette-Marit kunde inte medverka när kungen firade sina 50 år på tronen. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Det norska hovet lät meddela att kronprinsessan var sjukskriven i två veckor och i ett pressmeddelande skrev man:

– Kronprinsessan kommer därmed inte kunna genomföra det planerade besöket tillsammans med kungaparet och kronprinsen till Stockholm för att fira Sveriges kung Carl Gustafs regentjubileum kommande helg.

Mette-Marit lider sedan flera år av kronisk lungfibros. Det bildas ärrvävnad i och mellan de små lungblåsorna vilket påverkar hennes andning.

Sjukdomen är dödlig och medianöverlevnaden ligger på tre till fem år. Om patienten genomgår en lungtransplantation är prognosen bättre, då kan man leva med sjukdomen i upp till tio år.

LÄS MER: Madeleines märkliga beteende på kungens fest ifrågasätts

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon gifte sig i augusti 2001. Bild: Emilie Holtet/NTB/TT
Mitt i all bedrövelse står det emellertid klart att Mette-Marit inte behöver vara sjukskriven året ut. I november kommer hon och maken, kronprins Haakon, 50, att resa.

– Kronprinsen och kronprinsessan reser på officiellt besök till Tyskland mellan 6 och 9 november. Besöket till München, Hamburg och Berlin ska bidra till att förstärka de nära och goda relationerna och det täta näringslivssamarbetet mellan Norge och Tyskland, skriver hovet i ett pressmeddelande, rapporterar Svensk Damtidning.

Det var 2018 som Mette-Marit fick diagnosen och sedan dess har hon tvingats skära ned sitt arbete rejält. Den blonda norskan syns numera ytterst sällan i officiella sammanhang.

– I början märks det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut, säger Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Sofias kärleksgest till Carl Philip väcker uppståndelse i utlandet

Trots Mette-Marits sjukdom syns hon och kronprins Haakon regelbundet ute på kungliga uppdrag. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Dessvärre blir den drabbade med tiden sämre. Och det ter sig som att Mette-Marit inte utgöra något undantag därvidlag.

– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande, säger Magnus Sköld.

Mette-Marit är personlig vän till både kronprinsessan Victoria, 46, och prins Daniel, 50, och de bägge hade sett framemot att få rå om norskan under hennes besök i Stockholm.

LÄS MER: Kungens makalösa kärleksgåva till Silvia – gnistrade på festen

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit är goda vänner. Bild: TT

Vi får innerligt hoppas att Mette-Marit trots allt mår så pass bra att hon hyser en dräglig tillvaro och att hon kan få hjälp.

Prins Daniel som har en transplanterad njure har ett speciellt band till Mette-Marit och han har varit ett fint stöd för henne.

LÄS MER: Madeleine i vilt bråk med Chris på fest: ”Hon blir förödmjukad”

LÄS MER: Här visar ÖB upp älskarinnan för kungen på slottet
LÄS MER: Prinsessan Sofias frånvaro – syns inte med Carl Philip längre

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt