Kronprinsessan Victorias snygga budgetchock gjorde succé

Kungafamiljen

Vilken kvinna!

Kronprinsessan Victoria tycks inte kunna gör något fel.

När hon budgetchockar med sina kläder blir det så rätt, så rätt.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-10-11

De flesta kungligheter runt om i Europa brukar överraska sin omgivning genom att bära svindyra designerplagg för tusentals kronor. Man vräker på med tiaror för hundratusentals kronor och klänningar som kan gå på över 100 000 kronor.

[/caption]

Kronprinsessan Victoria, 46, chockar åt andra hållet – hon bär superbilliga plagg och gör succé.

LÄS MER: Madeleine flyttar hem – hemliga framtidsplanen avslöjad

Kronprinsessan Victoria räds inte för att använda prisvärda budgetplagg på sina uppdrag. Bild: Mikaela Landeström/TT

Dessutom räds hon inte för att återanvända sina plagg – det är ytterligare en illustration av hennes målmedvetna arbete för miljön och ett hållbart klimat.

Plaggen hon återanvänder kan dessutom vara riktigt enkla. Som när hon nyligen bar en vackert veckad kjol i marinblått tyg.

Prislappen på kjolen? 179 kronor på H&M.

I sammanhanget ska nämnas att kronprinsessan är i ett synnerligen gott sällskap när det kommer till att använda plagg mer än en gång. Självaste drottning Elizabeth hade faktiskt för vana att spara sina kläder för senare tillfällen.

LÄS MER: Drottning Silvia irriterad över beteendet: ”Mycket olämpligt”

Kronprinsessan Victoria hälsar på kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm Olle Burell. Bild: Mikaela Landeström/TT
Den framlidna monarkens stylist Angela Kelly, 65, avslöjade fenomenet i sin uppskattade bok som kom ut 2019:

– Hennes Majestät är alltid sparsam och gillar att hennes kläder anpassas och återvinns så mycket som möjligt… Efter två eller tre användningar kommer ett plagg ha blivit bekant för media, så vi letar efter sätt att göra om det, eller så blir det något som bärs under lediga dagar på Balmoral eller Sandringham, skrev brittiskan i sin bok.

Det går inte att underskatta signalvärdet av kronprinsessan Victorias medvetna klädval. Hon visar att det minsann går att vara kungligt elegant i enkla och billiga plagg samtidigt som hon skickar en kraftfull signal om värdet av att värna vår miljö.

Enligt Naturskyddsföreningen krävs det mellan 10 000 och 30 000 liter vatten för att producera 1 kilo textil – det visar om något vikten av att vi alla är varse kring vår konsumtion av kläder.

LÄS MER: Chris O’Neill om utmaningen i äktenskapet med Madeleine

Victoria gjorde succé i sin snygga budgetkjol. Bild: Mikaela Landeström/TT

Victoria bar sin vackra budgetkjol under en ceremoni på Katarina kyrkogård i Stockholm nyligen. Kronprinsessan var där för att avtäcka en minnessten för Gustav Badin, som gick bort 1822.

Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albert Badin hade ett sällsamt livsöde. Han föddes omkring år 1750 i Saint Croix i Västindien där han blev slav.

Han ägdes av guvernören Christian Lebrecht von Pröck, som tog Badin med sig när han 1758 återvände till Danmark.

Där överlämnades den blott åttaårige slavpojken till kommerserrådet Gustaf de Brunck och hans hustru Elisabeth Christina Völschov med uppdraget att lämna över honom till det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika.

LÄS MER: Prins Williams oro för Dianas försvunna ädelstenar

Victoria har burit den prisvärda kjolen vid flera tillfällen tidigare. Bild: Mikaela Landeström/TT

Badin blev fosterson och betjänt hos drottning Lovisa Ulrika. Han hette ursprungligen Kwasi, men kallades ”Badin” som är ett franskt ord för ”spelevink”.

Badin avled den 18 mars 1822 men har ingen gravsten på Katarina kyrkogård – nu fick han en minnessten som kronprinsessan Victoria avtäckte.

Kronprinsessan var sobert klädd i mörkblått från topp till tå för att hylla slavpojken med det märkliga livsödet, rapporterar Svensk Damtidning.

Enligt sajten UFO No more, dök kjolen upp för första gången 2020 – sedan dess har hon har burit plagget inte mindre än åtta gånger.

LÄS MER: Kungens splittring med Daniel granskas av utländsk media
LÄS MER: Madeleines drama med Chris på festen: ”har tröttnat på allt”
LÄS MER: Nya kvinnan som syns med Carl Philip – bilderna avslöjar allt

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen