Kronprinsessan Victorias tuffa dilemma under våren

Kungafamiljen

Spännande och ovisst in i det sista för kronprinsessan Victoria.
Kröningen av kung Charles lär bli pampig.
Frågan är hur storslaget det blir – den brittiske monarken har ännu inte avslöjat vilken klädkod som gäller för kungligheter.

[/caption]

Det är inte helt lätt att vara kunglig. Det är tusen saker att hålla reda på, formalia är alltid av yttersta vikt vid ett kungligt hov.

[/caption]

Det brittiska hovet utgör inget undantag därvidlag – snarare tvärtom.

LÄS MER: Prins Daniel i sorg – förlorar kvinna som betyder allt

Kronprinsessan Victoria ska delta under kröningen av den brittiske monarken kung Charles. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Det engelska kungahuset är ultrakonservativt och historiska sedvänjor hänger kvar i många fall ända sedan medeltiden då Vilhelm Erövraren kröntes till kung av England.

Den 6:e maj är dags för kung Charles, 74, att krönas i Westminster Abbey i London – samma katedral där Vilhelm Erövraren kröntes den 25:e december 1066.

Det kommer bli pampigt och flott. Kung Charles har dock talat om att han vill vara lite mer återhållsam jämfört med när hans mamma, drottning Elizabeth kröntes.

LÄS MER: Anställd på hovet talar ut om Victoria och Daniel

Kung Charles, här med drottning Camilla, ska krönas den 6 maj 2023. Det blir en historisk händelse. Bild: Georg Wendt/AP/TT
Av tradition brukar det råda full kunglig prakt med glimrande juveler och golvlånga klänningar på alla de kvinnliga kungliga gästerna när en brittisk regent blir krönt.

Den här gången är dock mycket fortfarande oklart när det kommer till den kungliga klädkoden, rapporterar Svensk Dam.

De icke kungliga gästerna har fått uppmaningen om ”Day Dress” på sina inbjudningskort, det innebär att damerna ska bära hatt och inte tiara.

När det kommer till de kungliga gästerna är dock läget mer oklart.

LÄS MER: Prinsessan Sofias supersöta bild på sonen Alexander

Kungen har beslutat att det blir Victoria – inte drottning Silvia – som följer med honom på kung Charles kröning i England. Bild: TT

Det brittiska hovet har ännu inte redovisat offentligt vilken klädkod som gäller för kronprinsessan Victoria, 45, och andra inbjudna kungligheter.

Kung Charles har dröjt länge med att ge något besked vilket skapat förvirring vid de utländska hoven.

Enligt uppgift fick de kvinnliga kungligheterna ett besked så sent som i förra veckan vilket har inneburit en lång tid av oro och stress.

LÄS MER: Kungens gripande ord om den svåra smärtan i själen

Nu är frågan vad kronprinsessan ska bära under den kungliga superceremonin? Bild: Claudio Bresciani/TT

För kronprinsessan Victoria har det hela utvecklats till vårens stora dilemma – hatt eller tiara? Det påverkar självfallet vilken klänning hon ska välja och hon har tvingats planera för två alternativ.

Om det visar sig att kronprinsessan Victoria trots allt får bära tiara så lutar mycket åt att det blir prinsessan Sibyllas diadem från den brittiska hovjuveleraren Garrards.

Diademet fick hon som gåva av sin svärmor, kung Carl Gustafs, 76, farmor, som i sin tur fick diademet av den brittiska kungafamiljen när hon gifte sig med kung Gustaf VI Adolf år 1905.

Det blir spännande att se vad Victoria ska bära. En sak vet vi alla fall – hon kommer vara anslående vacker.

LÄS MER: Drottning Silvia tillbaka på slottet efter sjukdomen
LÄS MER: Madeleines och makens Chris otäcka koppling till tunga droger
LÄS MER: Carl Philips märkliga tystnad med Sofia väcker frågor

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen