Anställd på hovet talar ut om Victoria och Daniel

Kändisar

Nu väljer hon att berätta.
Hovets trogna medarbetare Elisabeth Tarras-Wahlberg bryter tystnaden.
Den tidigare informationschefen ger en unik inblick hur det ser ut bakom den kungliga fasaden.

[/caption]

Elisabeth Tarras-Wahlberg, 72, kom att arbeta vid hovet i hela 32 år och är en av de som känner kungafamiljen bäst av alla.

[/caption]

Den paranta skånskan har i alla år förkroppsligat en professionalism parat med en vänlig men bestämd attityd som mången hovreporter kan sakna  – särkilt nu för tiden när informationsavdelningen mest verkar flyta vind för våg.

LÄS MER: Stora oron för Silvias hälsa – Victoria tar över uppdraget

Elisabeth Tarras-Wahlberg följde med kronprinsessan Victoria världen över. Här är de i Rio på besök. Genom åren kom de att bli mycket goda vänner. Bild. TT

Tarras-Wahlberg började som pressassistent 1976, det var en annan tid då. Med tiden kom kungafamiljen att växa och så även ansvaret för ”Tarras” som hon kallades av mediakåren.

Det mediala trycket mot kungafamiljen hårdnade men Elisabeth Tarras-Wahlberg stod pall. Hon vek inte en tum och samtidigt visste alla reportrar att man kunde lita på henne – hon skulle aldrig få för sig att ljuga eller föra bakom ljuset.

Med tiden kom Elisabeth Tarras-Wahlberg att bli informationschef och hovmarskalk med ett särskilt ansvar för kronprinsessan Victoria, 45.

LÄS MER: Victoria och Daniels mystiska hemlighetsmakeri i påsk

Det är många journalister som saknar Elisabeth Tarras-Wahlberg som var en respekterad och omtyckt informationschef på hovet. Då var det raka rör och inga lögner som gällde. Bild. TT
Hennes proffsiga sätt att sköta sitt arbete gick inte någon förbi och en dag blev hon erbjuden en tjänst som protokollexpert hos emiren i Qatar.

Elisabeth Tarras-Wahlberg hoppade på äventyret och bosatte sig i ökenriket.

Kulturskillnaderna var dock lite för stora, det var svårt för Elisabeth Tarras-Wahlberg att driva arbetet på det sätt som hon önskade – möjligen kan det faktum att hon är kvinna ha spelat in.

LÄS MER: Blixtskilsmässan som chockar kungafamiljen

Det kändes tryggt för kronprinsessan Victoria att ha med sig Elisabeth Tarras-Wahlberg på sina resor. Även journalisterna uppskattade hovets professionella informationschef. Bild: Erik Abel/TT

Hon återvände till Sverige, men inte till hovet.

– Kronprinsessan Victoria hade fått en ny hovmarskalk och det fanns inga andra lämpliga tjänster lediga. Och då hade jag redan prövat mina vingar, så jag bestämde mig för att fortsätta flyga, berättade Elisabeth Tarras-Wahlberg när hon sommarpratade i finska YLE, rapporterar Svensk Damtidning.

Elisabeth Tarras-Wahlberg började arbeta som konsult inom PR-branschen och blev även en uppskattad kunglig kommentator i TV4.

LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet

Elisabeth Tarras-Wahlberg med sin efterträdare Nina Eldh, som även hon var en kompetent informationschef. Varken Elisabeth eller Nina skulle ljuga för media. Bild Nils Petter Nilsson/TT

Efter alla år hos hovet och kungafamiljen är det lätt att tro att hon blivit privat med kungafamiljen – så icke. Istället har hon valt medvetet att hålla en professionell distans.

– När man har som uppdrag att kommunicera med medierna är det faktiskt rätt bra att inte vara allt för inblandad i det privata. Men någon gång ibland, exempelvis när jag var nere på Solliden i samband med kronprinsessans födelsedag, bjöds jag in till de privata gemaken, säger hon till Amelia.

I dag är Elisabeth Tarras-Wahlberg pensionerad och lever tillsammans med den tidigare bankdirektören Tom Hedelius, 83, som hon kom att träffa på senare år. Hon har en viss kontakt med kungafamiljen trots allt.

LÄS MER: Prins Harrys nya besked chockar brittiska kungafamiljen

Elisabeth Tarras-Wahlberg och hennes livskamrat Tom Hedelius anländer till galapremiären av filmen ”Kungen”. Bild: Fredrik Persson/ TT

Efter att ha arbetat nära kronprinsessan Victoria i många år så finns det en fin vänskap kvar, hon står även när prins Daniel, 49, och vet allt om paret.

– Jag har fortfarande kontakt med kungafamiljen, framför allt med kronprinsessan och hennes familj, vilket ju är rätt naturligt eftersom kronprinsessan och jag jobbade nära varandra i många år. Jag hälsar på dem på Haga då och då, avslöjar Elisabeth Tarras-Wahlberg.

LÄS MER: Kungens krav: Stoppa intima bilden på Victoria och Daniel
LÄS MER: Sonens skymf mot drottning Margrethe upprör danskarna
LÄS MER: Så mycket pengar tjänar kungen och drottning Silvia

[/caption]

Senaste nyheter