Kungen i blåsväder: grannens hyra höjdes med 234 procent

Kungafamiljen

Kungens granne är chockad.
Statens fastighetsverk höjer hans hyra med 234 procent.
– Vi hade ingen aning om att det var kunglig dispositionsrätt, det stod inte i några av våra köpehandlingar eller andra dokument, säger Julie Lindahl.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: TT | Publicerad: 2023-06-26

Kung Carl Gustaf, 77, har fått skarp kritik efter att SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjat hur han använder sig av dispositionsrätten för att belöna människor i sin närhet.

[/caption]

Den kungliga dispositonsrätten innebär att kungen fritt förfogar över 350 hus och privatbostäder som ägs av staten.

LÄS MER: Mysteriet med prinsessan Madeleines och Chris lyxvilla

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade hur kungen belönar personal och rika vänner med lyxbostäder som renoverats med skattemedel. Bild: Jonas Ekströmer/TT

I SVT-reportaget avslöjades hur kungen vräkte en flyktingkvinna som under 17 års tid byggt upp sin kaféverksamhet på Ulriksdals slott. Nu tar kungen själv över verksamheten för att kamma hem inkomsterna.

Vidare framgick det hur Ståthållarämbetet vid hovet gav Statens fastighetsverk tydliga instruktioner om olika lyxrenoveringar av bostäder dit kungens nära och kära senare flyttade.

Bland annat har skattebetalarna fått stå för en omfattande lyxrenovering av prinsessan Madeleines, 41, våning på Hovstallet i Stockholm.

Hela 12 miljoner kronor kostade kalaset och då fick prinsessan även vara med och bestämma om allt från dressingroom till lyxbadrum i den 400 kvadratmeter stora bostaden.

LÄS MER: Här tar kung Charles över sin mors roll på Royal Ascot

Kritiken mot kungens agerande blev hård. Är det rimligt att monarken kan bete sig så här i en modern demokrati? Bild: Magnus Andersson/TT
Även prins Carl Philip, 44, fick en lokal i Hovstallet för sin designverksamhet som lyxrenoverades för skattemedel. Hyran sattes därefter mycket lågt.

Statens fastighetsverk har med andra ord haft det ganska svettigt, men de fortsätter ändå att orsaka rubriker som luktar illa – och som direkt kopplas till kungen.

Nu visar det sig att monarkens grannar har fått sin hyra höjd med hisnande 234 procent.

Claes och Julie Lindahl köpte sitt hus på Drottningholm för 20 år sedan med tomträtt, vilket innebär att de ska betala hyra för marken.

LÄS MER: Vilda protester mot kungen – folk skrek åt regenten

Nu visar det sig att kungens grannar vid Drottningholms slott fått sin hyra höjd med 234 procent. Bild: Pontus Lundahl/TT

Vart tionde år regleras hyran av Statens fastighetsverk och ifjol fick de en chock. Hyran höjdes på ett bräde från 55 000 kronor till 184 000 kronor, rapporterar Expressen. Då försökte paret friköpa sin tomt – något som visade sig vara helt omöjligt.

– När vi kontaktade Statens fastighetsverk fick vi som svar att det är kunglig dispositionsrätt och att det kräver kungens och riksdagens godkännande, säger Claes Lindahl till tidningen och fortsätter:

– Vi är tillbaka i 1800-talets brukssamhälle där arrendatorn förväntas stå med mössan i handen och buga inför överhetens arrogans, säger Claes Lindahl.

Statens fastighetsverk menar att fastighetspriserna i området har gått upp och att detta även påverkar tomträttsavgälderna.

LÄS MER: Butter prins Daniel förvånade alla – ”sur som en citron”
LÄS MER: Så mycket kostar kronprinsessan Victorias lyxväska
LÄS MER: Prinsessan Madeleines och Chris hemliga kärleksnäste

[/caption]
Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen