Kungen skildras i ny ifrågasatt dokumentär

Kungafamiljen

Gammal skåpmat eller mumma för rojalisterna?
Den nya dokumentären ”Kungen med två ansikten” väcker känslor.
Här skildras både regentens partyliv och släktens mörka historia.

[/caption]

I år firar kung Carl Gustaf, 76, hela 50 år på tronen och det uppmärksammas på en rad olika sätt. Bland annat har kungahuset en mängd högtidliga evenemang inplanerade och det släpps även flera dokumentärer om monarkens liv.

[/caption]

Allt om Kungligt har tidigare rapporterat om Karin af Klintbergs, 50, dokumentär ”Kungen” som får svensk biopremiär i slutet av februari.

LÄS MER: Prins Harrys fyllefest – polis ryckte ut till slottet

Kungen firar 50 år på tronen. Med anledning av jubileet togs den här bilden av regenten i Rikssalen på Kungliga slottet. Bild: Thron Ullberg/Kungliga Hovstaterna

Och så har vi naturligtvis Göran Ellungs, 70, välgjorda SVT-dokumentär ”Sveriges sista kungar” som skildrar de tre senaste regenterna ur ett maktperspektiv – och från vilken vi mest minns allt ståhej kring kungens uttalanden rörande tronföljden.

Men det finns även andra journalister som vill berätta om kungen.

En av dessa är Aftonbladet-profilen Åsa Linderborg, 54, som försökt sig på en ny skildring i dokumentär anda med titeln ”Kungen med två ansikten”.

Serien, som visas på Kanal 5 och Discovery+, tar upp en mängd olika kapitel i regentens liv.

LÄS MER: Victoria och Daniels härliga resa till sommarvärmen

Den nya dokumentären väcker kritik. Det är Aftonbladet-profilen Åsa Linderborg som gör ett försök att skildra monarken på ett nytt sätt. Bilder: TT
Bland annat väljer Linderborg att damma av kungafamiljens släkts nära kopplingar till nazisterna före- och under andra världskriget. Prins Gustaf Adolfs svärfar, hertig Karl Edvard, var exempelvis en övertygad nazist och nära vän till Adolf Hitler.

Det kände vi dock till sedan tidigare och i samband med att serien nu släpps riktas kritik mot Åsa Linderborgs dokumentär om kungen, som tackade nej till att medverka i hennes skildring.

Och det kanske var tur med facit i hand?

LÄS MER: Kungen överraskar: ger äktenskapsråd i ny film

Enligt DN:s kritiker består mycket i den nya dokumentären av ”gammal skåpmat”. Bild: Jan Collsiöö/TT

DN:s filmredaktör Helena Lindblad, 59, är inte imponerad över vad hon får se.

– Här finns nazistspåret, det vill säga kungens föräldrars Hitlerflörtande (Per Svensson får upprepa det han lade fram i sin bok ”Han som aldrig fick bli kung” från 2006), kungens tidiga faderlöshet och familjetystnaden kring arvprins Gustaf Adolfs död i en flygolycka (en barndomsvän berättar att ”det var en otroligt sorglig historia”), skriver hon i tidningen och fortsätter:

– Och så förstås debaclet 2010 med skandalboken ”Den motvillige monarken” (Johan T Lindwall från Svensk Damtidning håller på att självantända av upphetsning – igen). Camilla Henemark dyker upp som gumman i lådan med oneliners som ”He’s a man!”

Men kritikern menar att det även finns ljusglimtar i den nya serien.

LÄS MER: Silvias skarpa markering efter bilden på Victoria

Kronprins Carl Gustaf i badbyxor på semester i lyxiga Monaco i slutet av 60-talet. Bild: TT

Helena Lindberg fortsätter:

– Roligast i ”Kungen med två ansikten” är tidsresan tillbaka till kungens år som ungt, snyggt – rörande avspänt – partylejon, med bilder från heta dansgolv, i snabba bilar och i solglasögon på Rivieran. Det där poolpartyt där han badade naken med Roman Polanski hade man ju velat veta mer om…

Flipp eller flopp?

Till syvende och sist blir det tv-tittarna som får avgöra om ”Kungen med två ansikten” är sevärd eller ej.

LÄS MER: Hovets hemliga plan för prinsessan Sofia
LÄS MER: Tråkiga beskedet för prinsessan Estelle: ”Tyvärr!”
LÄS MER: Prins Williams smarta strategi efter Harrys attack

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen