Kungen tvingas ställa in sina trevliga fester på slottet

Kungafamiljen

Måtta och sans.
Nu meddelar hovet att man ställer in flera kungamiddagar.
Förklaringen är logisk.

[/caption]

Kung Carl Gustafs, 76, valspråk är som bekant ”För Sverige i tiden”. Och under hans 50 år på tronen har vår monarks gärning kommit att präglas av en smakfull känsla för vad som är passande.

[/caption]

Kungen har aldrig haft något behov av att förhäva sig eller leva ett orimligt lyxliv på bekostnad av sina undersåtar. Den enda lilla last vår monark har är fräsiga sportbilar och det må vara honom väl unt.

LÄS MER: Bild-Extra: De första bilderna ur nya ”The Crown”

Kung Carl XVI Gustaf ställer in sina trevliga fester på slottet. Bild: Christine Olsson/TT

Kungen och drottningen är ekonomiskt sinnade och inte rädda för att äta lite rester hemma på Drottningholms slott. Det är inte sällan som kungen ställer sig vid spisen och steker upp en smarrig pyttipanna på mat som blivit över från dagarna innan.

Och drottning Silvia, 79, har vid flera tillfällen använt sig av samma galaklänningar, ibland med någon liten smakfull ändring. Detsamma gäller för övrigt kronprinsessan Victoria, 45.

Kungafamiljen är måttfulla och balanserade i sin tillvaro och därför kommer det inte som någon större överraskning att man har ställt in flera stora kungamiddagar under våren.

LÄS MER: Chockpriset på kungaparets lyxiga semester avslöjat

Kungens pampiga middagar på slottet bjuder på trevliga samtal mellan tuggorna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Normalt sett brukar det vara två representationsmiddagar på våren och en på hösten. I år blir det annorlunda.

Vårens representationsmiddagar blir inte av – det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren, 59, för Svensk Damtidning:

– Med anledning av det kungliga jubileumsåret och det firande av kungens 50 år på tronen som kommer att äga rum i september så är det inga representationsmiddagar under våren.

LÄS MER: Carl Philips hemliga kärleksbild med Sofia sprids i utlandet

Nu meddelar hovet att det inte i år blir några traditionsenliga representationsmiddagar med kungen. Bild: Mikael Fritzon/TT

Hur hösten exakt kommer te sig vad avser kungliga festiviteter är inte klart.

– Det får vi återkomma till, säger Margareta Thorgren.

Att man skrotar flera middagar har sin logiska förklaring – till hösten väntar ju en av de större fester som har hållits på Stockholms slott.

LÄS MER: Prinsessan Birgitta inte bjuden på kungens fest – berättar varför

Anledningen till att festligheterna ställs in är att hovet sparar på krutet tills i september då det blir superkalas för kungen som firar 50 år på tronen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kungen firar 50 år på tronen den 15 september och då blir det en rejäl jubileumsmiddag med flera utländska kungligheter och dignitärer på den ack så åtråvärda gästlistan.

Ett klokt beslut av kungen att skära ner på vårens festligheter givet det stora kalas som väntar – ett beslut fattat för Sverige i tiden.

LÄS MER: Kung Charles iskalla hämnd mot prins Harry och Meghan
LÄS MER: Prins Daniel hastigt insjuknad – nu växer oron
LÄS MER: Prinsessan Madeleines nära vän i ekonomisk skandal

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen