Margrethe avslöjar hemligheten om prins Henrik

Utländskt

Folkets kärlek kom för sent.
Nu berättar drottning Margrethe om sin kärlek till sin avlidne make.
Hon överraskades av danskarnas fina gensvar när han hade gått bort.

[/caption]

Av: Gittan Larsson | Bilder: Stella Pictures | Publicerad: 2019-11-20

Prins Henrik avled den 13 februari 2018, han blev 83 år gammal. Den danske prinsen var i många avseenden en lite speciell och originell person och genom åren varierade hans popularitet bland de danska undersåtarna.

[/caption]

Men när prins Henrik dog sörjde danska folket djupt och visade sina sympatier, något som överraskade drottning Margrethe.
– När min man dog var det mycket överväldigande hur mycket folk brydde sig. Jag hade unnat min man att få uppleva lite av den sympatin när han var i livet, säger drottning Margrethe, 79, i boken ”Dronning Margrethe”, rapporterar Kvällsposten.

Drottning Margrethe berättar om sin make prins Henrik i en ny bok.

LÄS MER: Prinsessan Christinas härliga överraskning

Nästa år fyller den danska drottningen 80 år och med anledning därav har författaren Karin Palshøj fått i uppdrag att skriva en bok om den danska kungligheten som är så djupt och innerligt älskad av sitt folk.

En stor del av boken ägnas åt kärleken till prins Henrik. Drottningen och prinsen gifte sig den 10 juni 1967 och det var innerlig kärlek.
– Vi var väldigt, väldigt förtjusta i varandra. Det var verkligen en stormande förälskelse från bägge sidor, berättar drottningen som föll för den franske diplomaten Henri de Laborde de Monpezat som efter bröllopet kom att bli prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik fick många fina år tillsammans.
Danskarna vara mycket förtjusta i sin prins till en början men med tiden hade man svårt att acceptera att han inte slipade bort sin franska accent bättre.

LÄS MER: Victoria och Daniel på glatt möte om allvarlig fråga

Det är i boken ”Dronning Margrethe” som hon berättar om livet med prins Henrik.

Med åren kom prinsen att bli än mer frispråkig och originell och han var bland annat offentligen bitter över att han inte fick bli kung.

Mot slutet av sin levnad blev det ännu värre då prinsen klargjorde att han inte skulle begravas bredvid drottning Margrethe i Roskilde kyrka.

Drottning Margrethe i tårar under prins Henriks begravning.

Han ville istället att hälften av hans aska skulle spridas i havet och den andra hälften i Fredensborgs slottsträdgård.
– Folk hade ju stundtals lite roligt åt min man och hans lite annorlunda sidor, och de fanns där sannerligen. Därför var det fantastiskt att hur så många som ställde upp vid hans död, säger Margrethe och konstaterar att över 20 000 danskar defilerade förbi den avlidne prinsens kista.

LÄS MER: Patrick Sommerlaths nya liv efter skilsmässan
LÄS MER: Prins Philips frånvaro väcker oro hos britterna
LÄS MER: Dödsfallet som förändrar prinsessan Birgittas jul

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheter

Mer om Utländskt