Prins Joachims ekonomi synas efter franska lyxlivet

Znyheter

Prins Joachim lever ett behagligt lyxliv i Paris.
Nu väcks frågan om varför kungligheten ska ha ett fullt apanage.
Dessutom representerar han knappt längre det danska kungahuset.

[/caption]

Prins Joachim, 51, har haft det tufft senaste tiden. I fjol drabbades han av en blodpropp. I samma veva var de franska studierna klara och han skulle tillträda sin tjänst i Frankrike. Men nu kommer ännu en smäll och det handlar om pengar – eller bristen av dem.

[/caption]

Prins Joachims utgifter skenar iväg. Prinsen har aldrig varit särskilt ekonomiskt utan har gärna svävat ut och levt i det blå. Som lillebror har han alltid fått stå bakom sin bror, kronprins Frederik, 52. Men han har arbetat mindre och mindre i det danska kungahusets tjänst. Än en gång ifrågasätts apanaget.

LÄS MER: Grace Kellys varning till Diana inför bröllopet

Prins Joachim och hans Marie lever ett gott liv i Paris, men nu ställs kritiska frågor krings parets ekonomi.

– Han kan bara kräva fullt apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter, har kungaexperten Sören Jacobsen, 80, sagt till danska Se og hör.

I samma veva synas nu även prinsens finanser och man undrar vad pengarna egentligen går till. Siffrorna gör bland andra Sören Jacobsen förvånad.

Prins Joachims och hustrun Maries, 45, utgifter i fjol ökade markant. Från 1,9 miljoner danska kronor 2019 till hela 4,6 miljoner kronor 2020.

LÄS MER: Kungens egna ord om sitt nya barnbarn prins Julian

Prins Joachim drabbades av en blodpropp och fick vårdas på sjukhus. Nu är han tillbaka i Frankrike.
– Det var ett enormt hopp i utgifter. Det verkar egendomligt och jag törs inte gissa vad de använt pengarna till. Jag tycker att det är ett markant skifte, men det såklart ha sin förklaring i att han har etablerat sig i Paris. Det har i alla fall skett något våldsamt, säger Sören.

Under tiden de bott i Paris har de hyrt ut sin lyxvilla i Danmark. Innan uthyrningen valde paret att renovera den ordentligt. Men det kan omöjligt vara hela sanningen kring utgiftshöjningen.

– Han borde ju inte renovera huset för så mycket bara för att det ska flytta in en ny gäst. Jag kan inte förklara det, säger Sören.

LÄS MER: Första bilden av prins Julian Herbert Folke

Många menar att prins Joachims apanage är på tok för högt för en kunglighet som inte bor i Danmark.

Så frågan kvarstår – vart går alla pengarna som prins Joachim och hans Marie sätter sprätt på?

LÄS MER: Drottning Silvias beslut efter otäcka fallskadan
LÄS MER: Prins Carl Philip och Sofia påväg att bryta traditionen
LÄS MER: Tråkiga beskedet inför kungens 75-års dag

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter