Sanningen om Mette-Marits mystiska frånvaro

Znyheter

Det har talats mycket om kung Haralds vacklande hälsa. Han har vid flertal tillfällen fått lov att ställa in sina uppdrag. Men hur mår egentligen kronprinsessan Mette-Marit?

[/caption]

Det har varit ett tungt år för den norska kungafamiljen. Det mesta har kretsat runt den 82-årige kungen som nu senast genomgick ett akut hjärtklaffsbyte.

[/caption]

Men i skuggan av kung Harald finns en till som inte mår särskilt bra. Det handlar om den blivande kungens fru, kronprinsessan Mette-Marit, 47.

LÄSA MER: Kronprinsessan Victorias succé på digitala galan

Kronprins Haakon är naturligtvis orolig för sin kära hustru Mette-Marit.

Det har gått tio månader sedan covid-19 började spridas i Europa. Flera kungligheter i riskzonen valde då att isolera sig, bland annat vårt svenska kungapar.

I Norge var kung Harald ett stort orosmoment, dels på grund av sin ålder men även då hans hälsa inte hade varit på topp. Efter att prinsessan Märtha Louises, 49, ex-man Ari Behn valde att ta sitt liv blev kungen allvarligt sjuk. Fokus kom att ligga på just hans hälsa.

LÄS MER: Kung Haralds frånvaro väcker oro inför julen

Kung Harald lämnar här sjukhuset efter sin operation där han fick en ny hjärtklaff.
Under året har det varit mera tyst kring kronprinsessan Mette-Marit. I just tysthet har hon kämpat med sin kroniska sjukdom, lungfibros.

Det har inneburit en enorm press på kronprinsparet. Kronprins Haakon, 47, har hela tiden varit standby för kungen samtidigt som oron över hur hans fru mår legat och gnagt.

LÄS MER: Kungen tar ensam över Nobel 2020 – utan drottningen

Mette-Marit och Haakon syns på stan i Oslo under ett officiellt besök.

Samtidigt vet de att pressen knappast kommer att avta då han blir kung, snarare tvärtom. Det norska hovet är nedbantat till att innehålla kungaparet, kronprinsparet och deras äldsta dotter Ingrid Alexandra, 16.

Märtha Louise har avsagt sig allt kungligt ansvar och ingår därmed inte i kungahuset utan endast i kungafamiljen samma sak gäller för kronprinsparets yngste son Sverre-Magnus, 15.

LÄS MER: Prinsessan Estelle redan en stilikon i klass med mamma

Mette-Marit och Haakon är mycket populära kungligheter.

– Det har hela tiden var upplagt så att Sverre-Magnus ska få välja själva i möjligaste mån vad han vill göra i livet. Men så kom den stora motgången, och det är Mette-Marits hälsa. Hon har ju sin kroniska lungfibros som gör att hon blir utmattad, säger norska historikern Trond Norén Isaksen, 39, till Tv2.

– Hennes uppdrag har alltid varit tillsammans med kronprinsen så att han kan kliva in ifall hon måste kasta in handduken i sista minuten, säger Trond.

LÄS MER: Prins Charles och Camillas annorlunda tillskott

Mette-Marit lider av en kronisk lungsjukdom och är extra utsatt under coronakrisen.

Det har nu gått två år sedan Mette-Marit diagnostiserades. Hon lider av en kronisk sjukdom som är en ovanlig variant av lungfibros. Därav har hovet valt att inte schemalägga hennes tid.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, säger Anders Johan Stavseng, 43, på Se og Hor.

LÄS MER: Prins Joachims och Maries underbara nystart
LÄS MER: Kungafamiljens mysiga adventsfirande på Haga slott
LÄS MER: Prins Williams stora sorg – älskade vännen har gått bort

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter