Sanningen om prinsessan Kates sjukdom: deprimerad

Utländskt

Hon lider av psykisk ohälsa.
Nu avslöjas sanningen om prinsessan Kates sjukdom och frånvaro.
Den brittiska kungligheten lider i det tysta.

[/caption]

Det var i mitten av januari som nyheten kom. Prinsessan Kate, 42, var inlagd på det exklusiva privatsjukhuset The London Clinic.

Det hävdades att kungligheten genomgått en magoperation.

– Operationen var lyckad, och hon förväntas ligga var på sjukhuset i tio till fjorton dagar innan hon återvänder hem för att fortsätta sitt tillfrisknande, meddelade det brittiska hovet.

[/caption]

LÄS MER: Prinsessan Madeleine har fått nog – misstankarna stämmer

Prinsessan Kate lades in på exklusiva London Clinic. Hon genomgick en magoperation hävdades det, nu framkommer uppgifter om att hon i själva verket vårdas för en djup depression. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Nyheten kom dock att bli ifrågasatt.

En magoperation med en så lång konvalescens är inte gängse – tvärtom.

– Det är väldigt ovanligt att man ligger kvar på sjukhus så länge, sa exempelvis professor Marc Siegel, 67, till Sky News och fortsatte:

– Jag blir lite oroad över det här, de säger att det inte är cancer, men att hon kommer vara sjukskriven till efter påsk.

Nu kommer förklaringen. I själva verket är prinsessan Kate drabbad av psykisk ohälsa – hon lider av en djup depression, avslöjar nätpublikationen Stoppa Pressarna.

LÄS MER: Drottning Silvias önskan om att få gå i pension – orkar inte mer

Prinsessan Kate har, enligt uppgift, länge dragits med psykisk ohälsa. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Stoppa Pressarna har på plats i London träffat en uppgiftslämnare som står nära den brittiska kungafamiljen.

– Alla känner till att Kate inte har mått särskilt bra och att hon periodvis har varit ”helt under isen”, det här med att hon skulle opererats i magen är en bortförklaring, säger källan.

Uppgiftslämnaren förklarar närmare varför det brittiska hovet väljer att mörka sanningen.

– Det engelska hovet kan inte under några som helst omständigheter berätta för allmänheten att hennes sjukdom beror på depression. Det skulle underminera kungahusets ställning och diskussionerna kring hur dåligt prins Williams mamma Diana mådde i så många år skulle blossa upp igen.

Att lida av psykisk ohälsa är i många avseenden stigmatiserat även om debatten i Sverige i många avseenden har avdramatiserats bör man ha i åtanke att i det konservativa Storbritannien förhåller man sig fortfarande på ett annat sätt kring den här typen av frågor.

Kate Middleton har emellertid i en intervju antytt att hon har drabbats av depression i samband med att hon fått barn.

– Vi vet alla att graviditet, förlossning och de första månaderna och åren av ett barns liv kan vara enormt krävande, sa hertiginnan när hon blev beskyddare för en organisation som arbetar med just psykisk ohälsa hos nyblivna mammor.

Lägg därtill det faktum att prinsessan Kate har psykisk sjukdom i släkten.

Hennes yngre bror James Middleton, 36, har öppet talat om sina allvarliga depressioner i olika intervjuer.

– Under dagen släpade jag mig upp och gick till jobbet, för att sedan bara stirra med glasade ögon på min datorskärm, beredd att timmarna skulle ticka förbi så att jag kunde köra hem igen. Tröttheten grep tag i mig. Jag kunde inte svara på enkla meddelandet, så jag öppnade inte min e-post alls, skrev han i en krönika som publicerades av Daily Mail 2019.

Enligt uppgifter till Stoppa Pressarna är prinsessan Kates dåliga mående något som har pågått i flera år.

– Alla i kungafamiljens närhet håller andan när det är dags för stora jubileum och högtider. ”Ska prinsessan Kate orka att vara med, kommer hon att klara av pressen”. Det är frågan alla ställer sig.

LÄS MER: Bilden avslöjar: Madeleines hemliga dejt på krogen i Miami

Prins Williams älskade hustru mår inte bra. Nu får hon den hjälp hon behöver. Bild: Chris Jackson/AP/TT

De brittiska tidningsredaktörerna ska vara varse problematiken men man har i något slags ”gentlemen’s agreement” valt att inte skriva om den egentliga anledningen till prinsessans frånvaro.

– Här har Kensington Palace gjort en uppgörelse med tabloidpressen. De har valt att avstå från att publicera med hänsyn till prins William, deras barn och den brittiska kronan, säger en uppgiftslämnare till Stoppa Pressarna.

Den typen av uppgörelser är inte vanliga, men det förekommer.

I en svensk kontext minns vi alla hur svenska journalister i årtionden(!) inte skrev ett ord om salig prins Bertils relation med framlidna Lillian Davies som sedermera kom att bli känd som prinsessan Lillian när sanningen väl avslöjades.

En indikator på att frågan är viktig för prinsessan Kate är det faktum att hon i sin egenskap av kunglighet har valt att engagera sig i frågor kring psykisk ohälsa.

Tillsammans med maken, prins William, 41, och svågern prins Harry, 39, lanserade prinsessan 2016 projektet Heads Together. Ett initiativ där man arbetar för att minska stigmatiseringen kring psykiska problem.

LÄS MER: Prinsessan skiljer sig – maken påkommen med yngre älskarinna
LÄS MER: Kända kvinnans avslöjande om Chris O’Neill – polis inkopplad
LÄS MER: Därför är kungens näsa så blå – oväntade förklaringen

[/caption]

Senaste nyheter

Mer om Utländskt