Victoria och kungens ärofyllda uppdrag imponerar

Kungafamiljen

Ett hedersamt uppdrag.

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria fick äran att prisa två miljöhjältar.

Det gick inte att ta miste på att de kungliga var stolta och glada över det ärofyllda uppdraget.

[/caption]

Som bekant brinner vår svenska kungafamilj för vår natur och miljö. Det är väl känt att kung Carl Gustaf, 75, hade varit lantbrukare om han inte blivit statschef och kronprinsessan Victoria, 44, har sedan länge ett brinnande engagemang för vår natur och våra hav, hon har ju sedan 2011 verkat som beskyddare för WaterAid, och hon har även i andra sammanhang visat engagemang för vattenfrågor och global utveckling.

[/caption]

Det är Världsnaturfonden, WWF, som utsett klimatprofilen Johan Rockström, 55, och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021.

LÄS MER: Victorias fina kärleksgest mot prins Daniel – bilden som visar allt

Johan Rockström prisas av kungen och kronprinsessan Victoria.

Tillsammans med en rad andra miljökämpar belönas han för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor och kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria prisade vinnarna vid en ceremoni på Ulriksdals slott i Solna.

Johan Rockström är professor vid Stockholms universitet och sedan 2018 en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research och tilldelades utmärkelsen för sitt arbete och engagemang att få upp få klimatfrågan till högsta politiska nivå.

– Det är en stor ära att få utmärkelsen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som en hjälte. Vi är så många som varje dag kämpar för en bättre värld. Vetenskapligt vet vi att alla måste samarbeta och göra hjältedåd för att lyckas med den globala omställningen till en rättvis och hållbar värld, säger Johan Rockström i ett pressmeddelande från Världsnaturfonden.

LÄS MER: Drottning Elizabeth sjuk – hover tiger om tillståndet

Vid Världsnaturfonden WWF:s årsmöte delade kungen ut utmärkelsen Årets Miljöhjälte för natur- och klimatinsatser till projektet Svensk Fågeltaxering Åke Lindström och Martin Green vid Lunds universitet.
Det märktes att kungen och hans dotter tyckte det var ärofullt och viktigt att få dela ut priserna. Kungen var på ett strålande humör och kronprinsessan Victoria såg mäkta stolt ut, nästan lite tagen.

I kategorin biologisk mångfald belönades miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering. De har med hängivenhet och kunskap kartlagt hur våra svenska fåglar och vår natur mår.

– Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet.

LÄS MER: Prins Harry och Meghans ekonomiska svek

Magnus Lundgren och Staffan Widstrand fick Pandapriset för boken ”Papua – bland paradisfåglar och djävulsrockor”.

Kungen och kronprinsessan var på ett strålande humör vid utdelningen och det märktes verkligen hur stort de kungligas personliga engagemang är i frågan.

LÄS MER: Victoria och Daniels sportsuccé lockade till skratt
LÄS MER: Här visar prins Carl Philip sina ömma känslor för Victoria
LÄS MER: Drottning Silvis mysiga gos med en jättegris

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Kungafamiljen