Grillat är gott.
Och grillar ni med Chris blir det dessutom flott.
Amerikanen älskar en riktig barbeque-bonanza!
[/caption]
Chris O’Neill, 45, och prinsessan Madeleine, 37, må försmäkta just nu i den påtvingade isoleringen i lyxvillan i Miami. Men som tur är har de en rejäl gasolgrill och frysen fylld med läckerheter – den framgångsrike finansmannen älskar att grilla.
[/caption]
Chris O’Neill är faktiskt inte helt oäven i köket. Amerikanens pasta vongole är en välkänd signaturrätt som Chris gjort succé med många gånger – gode vännen Dag Werner, 40, insisterar alltid på den smakrika pastarätten när det vankas bjudning.
LÄS MER: Så välkomnas prins Harry till Los Angeles
Under sommarhalvåret vill dock Chris helst av allt äta grillat. Vi bör ha i minnet att Chris är uppvuxen till stor del i USA där barbeque är något nästintill heligt och det lite stereotypa könsrollstänkandet på den amerikanska kontinenten innebär att det är mannen som ska stå vid grillen.
För prinsessan Madeleine passar det dock utmärkt att Chris vill ta sig an grillandet då hon tycker det är lite jobbigt med oset och röken som sätter sig i kläderna. Prinsessan är heller inte något stor köttätare varför hon ofta ber sin make att grilla en laxfilé till henne.
LÄS MER: Drottning Margrethes fantastiska 80-årskalas
För Chris har grillandet närmast en terapeutisk verkan. Efter en svettig dag framför börsskärmarna med ett evigt köpande och säljande av terminer, optioner och allt vad det nu heter så älskar Chris att göra en krispig drink med massor av is och dra igång grillen – då kopplar han av.
Amerikanska slaktare styckar köttet lite annorlunda jämfört med den svenska styckningstraditionen och till en början hade Chris lite svårt när han skulle bjuda in till grillaftnar på Solliden i samband med Sverige-besöken.
Nu har dock Chris kommit över en liten kött-parlör så han har full koll på vad amerikanska styckningsdetaljer heter på svenska. Amerikanen gillar det mesta i köttväg och räds inte för att grilla lite mer udda detaljer som inre bringfästet eller inside skirt som det heter på engelska.
LÄS MER: Prinsessan Madeleines stora motgång i hemmet
När det ska vara något lite enklare och snabbare så blir det ofta fläskkarré, eller pork collar som Chris säger.
Fläskkarrén blir saftig och man behöver man inte vara rädd för höga temperaturer. Karré har nämligen hög fetthalt vilket gör att det inte blir torrt.
Chris tycker att hans karré blir ännu godare när han marinerar den. Amerikanen brukar stoppa ner karréskivorna i en plastpåse med marinaden och sedan skakar han runt så att köttet blandas ordentligt. Sedan låter Chris köttet stå i kylskåpet över natten.
LÄS MER: Victorias nya fokus – överger kungliga glamouren
Chris jobbar med flera olika marinader beroende på vad han är sugen på men även vilka gäster som ska bjudas, är det barn i sällskapet försöker han ofta ha en lite mildare marinad. Ofta blir det dock en marinad med vitlök som bas.
Till köttet vill Chris helst av allt äta bakad Idaho-potatis men efter att han blev tillsammans med Madeleine har amerikanen lärt sig att uppskatta lite andra och mindre mastiga alternativ.
En favorit på senare år har blivit en rostad potatissallad med koriander och bladpersilja.
LÄS MER: Prins Charles privata kock avslöjar allt
Så gör du:
Chris vitlöksmarinad
2 msk olja
1 msk soja
2 msk vinäger
3-4 vitlöksklyftor (Chris vill ha ”sting” i marinaden medan Madeleine och barnen föredrar en lite mildare variant)
Salt
Peppar
BBQ-krydda
Blanda samtliga ingredienser i en påse. Lägg köttet i en påse och blanda noggrant. Låt stå i kylen minst en timme. (Chris som är en strukturerad person brukar se till att köttet har legat i marinad över natten)
LÄS MER: Prinsessan Désirée helt isolerad på Kobergs slott
Rostad potatissallad:
Ingredienser:
1 kg potatis
2 msk rapsolja
0.5 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl majonäs (Chris föredrar Hellmann’s amerikanska majonäs som prinsessmaken till sin glädje upptäckte finns till försäljning även i Sverige.)
0.5 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 lime
3 st salladslökar
100 g bladpersilja
0.5 kruka koriander
8 st rädisor
LÄS MER: Danska kungafamiljens härliga familjehelg
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C.
Rengör potatisen ordentligt, och skär den i bitar. Lägg över i en ugnssäker form. Ringla över rapsolja, salta och peppra. Rosta i ugnen tills potatisen är krispig och god, ca 20–30 minuter.
Låt potatisen svalna något.
Blanda majonnäsen med kryddorna och limejuicen, smaka av med salt.
Blanda potatisen med dressingen och lägg upp på ett fat. Strö över salladslök, persilja, koriander och rädisor.
Fläskkarré
Lägg karréskivorna på ett fat, gärna i sin marinad fortfarande.
Lägg köttet på grillen och tillaga i ca 3 minuter per sida, tills det fått fin grillyta och innetemperaturen är 65 °C.
Servera det nygrillade köttet med den rostade potatissalladen!
Till den grillade fläskkarrén brukar Chris dricka ett kryddigt och mustig rödvin, det händer att Madeleine väljer ett mer fruktigt och smakrikt vin. Chris tycker att det röda vinet möter den lite brända stekytan på ett bra sätt.
LÄS MER: Meghan redo att avslöja allt i ny tv-intervju
LÄS MER: Kungavännen hårt drabbad av coronaviruset
LÄS MER: Hovets besked om prinsessan Christinas hälsa