Det förväntades av henne.
Nu berättar en tidigare anställd kvinna vid hovet om hur det var att jobba med kung Carl Gustaf.
Lönen var noll kronor – det var att betrakta som ett ”hedersuppdrag”.
[/caption]
Det är inte varje dag man hör talas om folk som förväntas arbeta gratis för att det är ett hedersuppdrag – men det förekommer, bland annat hos kung Carl Gustaf, 78.
[/caption]
Kungen, som är vår statschef, har ett eget läkarteam.
LÄS MER: Madeleines fasa: ”Chris svarar inte i telefon och vägrar öppna dörren”
Det är inte så märkligt givet den viktiga konstitutionella roll som ämbetet innebär.
– Inom kungens läkarteam, bestående av fem läkare, finns en slags hierarki – de två högsta innehar titeln förste livmedikus, enkelt översatt till kungens läkare, skriver Svensk Damtidning och fortsätter:
– Dessa är hjärtläkaren Viveka Frykman Kull och överläkaren samt forskaren Lars Wennberg, som också är specialist på njurtransplantationer – vilket prins Daniel vet mycket om, eftersom han 2009 fick en ny njure donerad av sin egen far Olle Westling.
LÄS MER: Sofia och Carl Philips härliga familjelycka: ”Det blir en flicka!”
Som kungens läkare är du alltid i tjänst – du måste när som helst på dygnet vara redo att rycka ut. Dessutom är ofta någon av de två livmedikus-läkarna ofta med i officiella sammanhang som exempel vid statsbesök eller under Nobelfestligheterna.
– Vid resor kontaktar alltid hovet den lokala vården för att i förebyggande syfte ha en utvald läkare till hands, om nöden skulle kräva det, skriver Svensk Damtidning.
Viveka Frykman Kull, 65, måste alltid vara redo att rycka ut, inte bara för kungen utan för samtliga medlemmar inom kungafamiljen.
– Vid behov förmedlar jag kontakter med andra specialister. Det handlar också om att ta ansvar för hälsokontroller och provtagningar, samordna vaccinationer och se över reseapotek. Man är också med på middagar när det är fest på slottet, då man som livmedikus ansvarar för kungafamiljens gästers väl och ve, säger hon i en intervju med Läkartidningen.
LÄS MER: Prins Oscar och prinsessan Estelle förbjuds prata i skolan
Lite överraskande sker det ansvarsfulla arbetet helt utan lön – det räknas nämligen som ett hedersuppdrag.
– Det är ett hedersuppdrag utan lön. Det tar inte så mycket tid och jag sköter det med arbetsgivarens goda minne. Jag har möjlighet att gå gratis på Dramaten och Kungliga operan i den så kallade hovlogen. En livmedikus går normalt i pension vid 70 år, och jag blir nog gärna kvar till dess, har tidigare livmedikus Jan Östergren berättat för Hemmets Journal.
LÄS MER: Misstankarna stämde: Madeleine flyttar hem utan Chris
LÄS MER: Hovkvinnan tvingades sluta på dagen – nu avslöjar hon allt om Victoria
LÄS MER: Kung Carl Gustafs nya hårda känga mot Vladimir Putin