Auktionsverkets miss med drottningens akvareller

Znyheter

Det var när två tavlor skulle gå under klubban som det uppdagades.
Konstnären med signaturen IG, Ingahild Grathmer, existerar inte.
Istället var skaparen den danska drottningen – och plötsligt sköt budgivningen i taket.

[/caption]

Det danska auktionshuset Brunn Rasmussen höll nyligen en auktion för modern design och konst. Hela 469 objekt skulle få nya ägare. Men ett av dem stod ut i mängden. Tavlorna skulle visa sig ha kunglig börd och genast sköt priset rejält i höjden.

[/caption]

Drottning Margrethe, 80, har alltid varit konstintresserad och har haft en rad kungliga konstnärer runt om sig.

Hennes släkting prins Eugene, även kallad ”Målarprinsen” är ett exempel. Han var bror till Gustav V. Intresset kom även ifrån hennes morfar Gustav VI Adolf tillsammans med arkeologi.

LÄS MER: Prins Daniel går före många i vaccinkön

Drottning Margrethe är inte bara drottning utan även duktig konstnär.

Drottningen har alltid tyckt om att läsa och en av hennes favoriter är Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien.

– Då fick jag något av en uppenbarelse och var tvungen att försöka illustrera de landskap som Tolkien beskrev, har hon tidigare berättat för media.

Så när hon blev erbjuden att illustrera den danska utgåvan tackade hon givetvis ja. Första utgåvan kom ut 1977 och det var då Margrethe började måla på allvar. Vilket är imponerande då hon kröntes till regent 14 juni 1972 och samtidigt efter det kunnat utveckla sin hobby till en ny nivå.

LÄS MER: Sofias härliga besked under graviditeten 

Drottning Margrethe har målat flera tavlor under pseudonym och det skapade nyligen förvecklingar.
Drottningen har sedan dess försökt avsätta en dag i veckan, torsdagar, till sitt målande. Och det är här historien om pseudonym IG kommer till.

1978 ger hon två av hennes handmålade tavlor till konsthistoriken Erik Fischer, 1920-2011. Beviset finns på baksidan av tavlorna. Dessa konstverk har sedan vandrat runt i världen.

När de nu senast dök upp på det danska auktionshuset Bruun Rasmussen värderades de till 10 000 danska kronor vilket ungefär motsvarar 14 000 svenska kronor.

Då under namnet Inghild Grathmer men när det uppdagades att den riktiga konstnärinnans namn var ingen mindre än den danska drottningen Margrethe II tog budgivningen fart.

Efter 46 bud gick den lyckliga köparen hem med alstren och var samtidigt 60 000 kronor fattigare.

– Det är uppenbarligen ett stort intresse bland konstintresserade som tycker om hennes målningar. Sen kan man alltid diskutera vad som är rätt pris, men det måste vara det pris som marknaden är villig att betala, säger Niels Raben, 60, chef för avdelningen för modern konst på Bruun Rasmussen, till tidningen Se og Hør.

LÄS MER: Danska ex-prinsessan är äntligen redo för ny kärlek

Drotting Margrethe är mycket konstnärligt begåvad. Att måla ägg är därför ingen match för henne.

Men detta handlar inte bara om att hon är drottning. Hennes konstnärskap har uppmärksammats vid ett flertal tillfällen. Nu senast var det i januari 2012 då hon hade en egen utställning på Arkens konstmuseum i Köpenhamn.

Besökare fick då se drottningens utveckling inom måleriet under 35 år. Hela 130 målningar framtagna av akryl, akvarell och kollage visades upp.

– Utställningen ger en unik inblick i konstnären Margrethe. Vi möter en öppen, sårbar och sökande människa som lyckas omsätta människans existentiella funderingar till enkel och tydlig konst, sa museidirektör Christian Gether då.

Christian fortsatte med att höja den danska drottningen.

– Margrethe är inte bara drottning, hon är också en aktiv konstnär, det är ju fantastiskt att det bakom drottningens fasad döljer sig en äkta, engagerad bildkonstnär, sa han.

LÄS MER: Prinsessan Madeleine indragen i smutsig vaccintvist

Drottning Margrethe älskas av danskarna och hon är känd för att säga vad hon tycker och tänker.

Tio år tidigare hade hon en utställning på Sofiero slott utanför Helsingborg. Det danska folket var imponerade och tyckte det var häftigt att drottningen vågade vara så offentlig med sin konst, enligt författaren Jens Andersen, 65, som skrivit flera böcker om det danska kungahuset.

– Hon visar upp en konstnärlig lust, och hon är modig som vågar visa denna lust offentligt, det är något som många kan känna igen sig i, har han tidigare sagt.

Denna drottning har visat på stor mångfald. Hade hon inte blivit drottning hade hon sannolikt blivit arkeolog, något hon studerat till i Cambridge i England. Och två saker är klara, hon kommer aldrig sluta måla eller att kliva av tronen.

Det har förekommit propåer om att drottningen borde abdikera till förmån för kronprins Frederik, 52. Men så blir det nog inte och när drottning fick frågan kom svaret snabbt:

– Jag sitter kvar tills jag trillar av pinnen.

Och numera arbetar hon bara med akrylfärger.

LÄS MER: Alarm från norska kungahuset: kung Harald sjuk igen
LÄS MER: Victorias hemliga projekt med prins Daniel
LÄS MER: Prinsessan Birgittas festliga födelsedag

[/caption]Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *Senaste nyheter

Mer om Znyheter